Monolit final de l'Agulla. Ens trobem tot just a dalt del cim.

UNA GRAN CLÀSSICA DEL MASSíS DEL MONT-BLANC

Xavier Díez - Santi Rodríguez
 
Panoràmica de la cara Sud de l'Aiguille du Midi
Santi al primer llarg
Xavi "fent cua" al segon llarg, abans del tram d'artificial

Sense dubtes podem dir que aquest recorregut és un dels més atractius d'escalada en roca de dificultat mitjana del massís del Mont-Blanc. Es desenvolupa per una sèrie de plaques i fisures amb una roca excepcional i amb un ambient espectacular. A això li hem d'afegir la comoditat de què acabada la via podem baixar en telefèric...

Aproximació: Descendre des de l'estació superior del telefèric de l'Aiguille du Midi, bé per l'aresta que condueix a la gelera a peu de via (sistema més habitual) o bé rapelant des del cim, per qualsevol de les modernes vies equipades actualment, la qual cosa ens pot estalviar el fet de portar botes de plástic, crampons, etc.


Itinerari:
Atacar lleugerament a la dreta de la vertical del cim i seguir per una placa fisurada seguida d'una ximeneia (III-IV) fins una plataforma sobre un pilar una mica separat de la paret, on instalarem la primera reunió.

Seguir amb tendència cap a la dreta per una fisura de mans (V) que ens portarà a un petit tram d'artificial i seguir fins trobar-nos sota un gran sostre, on instalarem la segona reunió.

Sortir per l'esquerra seguint després per una fisura en forma de "S" sobre una placa de magnífic granit vermellós i baixant cap a l'esquerra un parell de metres, trobarem la tercera reunió.

Des d'aquest punt, seguint sistemes de fisures i superant algun desplom, ens trobarem, després de set llargs més (V amb algun pas d'artificial), al peu de l'obelisc (gendarme) on instalarem la decena reunió.

Xavi al tram d'artifical del segon llarg
Panoràmica del quart llarg

Aquí ens trobarem al peu de la "fletxa" terminal, que podrem atacar segons la sortida que desitgem efectuar (el més clàssic es efectuar la sortida per la vessant Est, guanyant per una afilada aresta, el bloc somital. La reunió del cim es realitza en una barra de ferro empotrada en un forat efectuat a la propia roca.

Observacions: Com us trobareu moltes cordades que volen escalar aquest bell itinerari, és convenient planejar convenientment l'ascensió, és a dir, intentarem ser els primers en agafar el telefèric (difícil per l'aglomeració de guies amb clients que agafen les primeres cabines), o bé acamparem a la gelera a peu de la paret, o bé dormirem en el "gens barat" refugi de Les Còsmiques.

Santi començant el tercer llarg
Panoràmica del quart llarg des de la reunió 4
Santi al cinqué llarg

Material: Un joc de tascons i de friends, bagues per blocs i 10/12 cintes exprés. També es recomana el piolet i crampons per l'accés al peu de la paret.

Descens: Si la economia ens ho permet, el més còmode és descendre per el telefèric fins Chamonix.

Horari: L'horari es molt variable segons la "caravana" que trovareu, apart d'altres parámetres (condició física, quantitat d'aturades per fer fotos, etc.). Sense cues es pot calcular entre 3 i 5 hores. Amb "caravana" ...

Bibliografia: El Macizo del Mont Blanc, las 100 mejores ascensiones de Gaston Rebuffat

Santi al seté llarg
Xavi entrant a la novena reunió. Al fons la blancor de la Vallée Blanche
Xavi entrant a la Xª reunió, tocant al gendarme
Santi a la reunió X, al peu del gendarme
Fotografia presa des de l'Aiguille du Midi. Al fons un espectacle sensacional: tot just per darrera del monolit es veu el cim nevat de les Grandes Jorasses. A la dreta l'Arete de Rochefort i la Dent du Géant. Abaix la Vallée Blanche. Al coll del fons es troba el refugi Torino
Xavi baixant del cim