PAKLENICA
EL PARADÍS DE L'ESCALADA EN ROCA A LA COSTA DÀLMATA
UBICACIÓ

El Parc Nacional de PAKLENICA està situat al costat de la localitat croata de Starigrad-Paklenica en plena costa dàlmata, a uns 46 Km. al Nord de la ciutat de Zadar.

ACCÉS

Cal adreçar-se a Trieste, que és la darrera ciutat italiana al costat de la frontera amb Eslovenia, i des d'aquesta població anar cap a Rijeka.

Per tant prèviament haurem de creuar els 30 Km. escasos de terra eslovena que ens separen de Croacia. Seguirem per la carretera que recorre tota la costa en direcció Zadar/Split.

Malgrat que des de Trieste la distància a Starigrad-Paklenica és d'uns 240 Km., el tram a partir de Rijeka es fa per una carretera molt similar a les famoses "Costes del Garraf", molt sinuosa i que travessa totes les poblacions existents al llarg de la costa.
Entrada al Parc
Primer aparcament a l'entrada del Parc
Escalant al sector Klanci d'escalada esportiva
Panoràmica de "l'espatlla" de l'Anica Kuk
Nosaltres concretament vam trigar, encara que sembli increïble, de 4 a 5 hores per recórrer aquest últim trajecte. Malgrat que es va fer molt pesat, les fabuloses panoràmiques sobre la costa dàlmata compensen una mica la duresa del viatge.

Una vegada arribats a Starigrad-Paklenica el més econòmic es instal·lar-se en qualsevol dels nombrosos càmpings que existeixen a la població.

S'ha de precisar que n'hi ha més dels que oficialment figuren a la informació "oficial". Al poble ens podrem proveir de tot allò que desitgem i fins i tot podrem canviar moneda en cas necessari perquè hi ha diverses entitats bancàries que durant tot l'estiu obren a la tarda.
Panoràmica de l'Anica Kuk des de les coves Manita Pec
Panoràmica de "l'espatlla" de l'Anica Kuk
Cartell informatiu al camí a les coves de Manita Pec
Entrada a les coves de Manita Pec

ALTRES INFORMACIONS

La moneda nacional és el KUNA, que a l'estiu de 2003 tenia l'equivalència de 1 € = 7'40 Kunas. De tota manera, a la gran majoria d'establiments, accepten el pagament en Euros. Quant al idioma, malgrat que la llengua oficial és el croata, molt difícil d'entendre pels llatins, donada la proximitat amb Itàlia i que bona part del turisme procedeix de aquest país, si "xampurregem" una mica l'italià ens serà fàcil fer-nos entendre. Cal destacar el caràcter afable de la població croata que sempre està disposada a proporcionar ajuda. Quant al tema de telefonia, i malgrat aparèixer en els nostres mòbils, tot just entrant a Croàcia, el conegut missatge de benvinguda oferint els serveis de la companyia croata corresponent, no vam aconseguir establir contacte telefònic amb casa i vam haver d'utilitzar telèfons fixes (el servei de telefonia i de correu és prestat per la mateixa companyia). Malgrat tractar-se d'un país amb un recent historial bèl·lic, no dóna sensació de "tercer món" (al menys a la part de la costa dàlmata) sinó d'un país en reconstrucció que avança a un ritme accelerat. Sense referències directes de cap conegut que hagués estat recentment, la veritat és que no les teníem totes sobre el que ens trobaríem. No cal dir que la realitat va superar en molt les nostres expectatives.

PARC NACIONAL DE PAKLENICA

L'entrada al Parc Nacional de Paklenica es troba a 1'5 Km. de la població. Al Parc hi ha l'oficina d'informació, on es ven el tiquet d'accés. Existeixen abonaments segons els dies que desitgem entrar al parc. El cost de l'entrada d'un abonament per 5 dies a l'estiu del 2003 era de 1'62 € dia/persona. Qualsevol dels nombrosos "guàrdies del parc" pot demanar l'entrada en qualsevol moment encara que no és el més habitual.

Tocant a la citada oficina es troba el primer pàrking, on podem deixar el cotxe si volem utilitzar el BUS del parc (el seu cost va inclòs a l'entrada) que ens portarà al pàrking superior, distant 2 Km. de l'entrada.

Interior de les coves de Manita Pec

Hi ha servei d'autobusos amb molta freqüència. Per començar es recomana recórrer tota la vall el primer dia per tal d'orientar-se i veure totes les possibilitats que ofereix.

Una bona excursió és anar a les coves de MANITA PEC, situades a la part superior del parc amb una pujada bastant important d'uns 600/700 m. de desnivell (val la pena per les coves i pel recorregut).

Els camins estan molt ben senyalitzats i no hi ha cap problema, si bé al tractar-se de un parc existeixen totes les prohibicions habituals en aquest tipus d'indrets.

(Telèfon del Parc: +385 / 23 / 369-202;

http://www.paklenica.hr)

Primer llarg de l'aresta del Veliki Vitrenik
Acabant el darrer tram de l'aresta del Veliki Vitrenik
ESCALADES A PAKLENICA:

En primer lloc, s'ha de felicitar al Comitè Supervisor d'Escalada del Parc, encarregat de mirar per la seguretat de les rutes, i que en els darrers anys ha fet una bona feina de re-equipament de les vies mitjançant parabolts i assegurances químiques.

Hi ha una gran varietat d'escalades, com, per exemple la que podem trobar a Vilanova de Meià: des de vies de bloc de tan sols 5 m. fins a l'imponent paret de 350 m. de l'Anica kuk; vies completament equipades i alguna que ens demanarà anar carregats de "ferros"; escalada lliure (des de III fins 8b+) i escalada artificial (fins A4).

També hi ha una bona col·lecció d'escalades de "boulder" amb dificultat entre el 4a al 7a+ de bloc.
La roca es calcària, d'una qualitat excepcional, bastant semblant a la que existeix als Pics d'Europa. Quant a l'orientació de las parets, n'hi ha de tot tipus, per tant, segons el mes escollit i l' hora del dia, optarem segons la nostra conveniència.


A l'entrada de les valls trobarem la zona denominada KLANCI on són les vies d'escalada esportiva més freqüentades (més d'un centenar de vies perfectament equipades, entre el III i el 8b+). En plan alpinístic podem trobar l'aresta del Veliki Vitrenik de dificultat accessible (III-IV i uns 200 m.) per assegurar-se quan es vulgui amb friends i empotradors.
Panoràmica de les fabuloses platges de Starigrad-Paklenica
Columna romana a Zadar
Panoràmica del Debeli Kuk
Segon llarg de la via Slovenski (PIPS) del Debeli Kuk
Una altra paret interessant és la del Veliki Cuk, entre 120 i 300 metres i des de III a 6c amb diverses vies ben equipades com la Centralni Kamin (5b - 180m), bona com iniciació al sector.

Si el que volem es més "canya de tapia i dificultat", sens dubte recomanem el DEBELI KUK, agulla de uns 200 m. amb dificultats des del 5b fins el 7b+. En grau mitjà es pot recomanar per la seva espectacularitat la "Slovenski (PIPS)", via graduada a la guia com 6a (grau "croata") que podríem ben bé equiparar-la a un 6b d'escoles franceses.

Si encara voleu més, sens dubte la "tàpia" reina és la de l'Anica Kuk, amb rutes d'entre 20 i 350 m. i amb dificultats des del 4b fins el 8a, equipades i sense equipar. Adosada a la part inferior dreta de la paret, es troba la fotogènica Anica kuk-Stup (podríem traduir-lo como "l'espatlla" de l'Anica) amb rutes de 40 a 200 m. amb igual varietat de dificultats.

BIBLIOGRAFÍA INDISPENSABLE PER ESCALAR:

Paklenika, de Boris Cujic, editat al 2003. Les explicacions estan en croata, alemany, anglès, italià i eslovè.
La graduació, segons quins sectors, la podrem trobar "molt severa", i en canvi en altres sectors molt "light".

ALTRES RECOMANACIONS:

Situat al creuament de les carreteres Rijeka-Zadar amb la de l'accés al parc, es troba el Bar-Restaurant "Dinko", punt de trobada dels escaladors habituals de la zona quan acaben la jornada, i on amablement podran informar-vos de tots els dubtes que pugueu tenir. A la mateixa oficina del parc també us podreu informar.

Un altre punt a destacar són les fabuloses platges existents, on el mar sembla una piscina sense la més mínima onada, ja que davant de la costa se estén un braç de "terra ferma" de uns 80 Km. que protegeix de les possibles inclemències marítimes. No cal dir que finalitzar un bon dia d'escalada amb un sensacional bany a la platja és una cosa que no té preu

Escaladora local a la via Central Kamin del Veliki Kuk
Zon aintermèdia de la via Central Kamin del Veliki Kuk
Gran cascada del Parc Plitvicka Jezera
Panoràmica del Parc Plitvicka Jezera

ALTERNATIVES TURÍSTIQUES

Recomanem també alguna visita turística, que, de pas ens permetrà descansar el cos, com ara:

ZADAR:

Ciutat a uns 46 Km. al S.O. de Starigrad-Paklenica i amb un casc antic digne de ser visitat: runes romanes, la catedral, l'església preromànica de Sv Donant, la de Sv Marija o l'actual Museu Arqueològic.

PARC NACIONAL DE PLITVICKA JEZERA:

Situat a uns 150 Km. al Nord de Starigrad-Paklenica. Els 16 llacs de color esmaragda, escalonats, formen un dels parcs nacionals més espectaculars d'Europa, que ha estat declarat per l'Unesco el 1979 Patrimoni Natural de la Humanitat. Segons les ganes de caminar, podrem escollir entre diferents recorreguts (de 3 a6 hores). Si podeu, us aconsellem optar pel recorregut llarg. A l'agost del 2003 el preu d'entrada al parc era al voltant de 12 € (val la pena). Imprescindible anar carregat amb la càmera de fotos.


Xavier Díez - Juny 2004
(amb Cristina Holle, Víctor Barbero i Carles)

Bajar texto en Castellano (Word)