ASCENSIÓ ALS PICS DE COMA PEDROSA (2.942 m.) I DE BAIAU (2.885 m.) ANDORRA
Resum Accés Recorregut Horari Desnivell Època Punts d'interés Clima i Vegetació Equipament
1.- RESUM
El Pic Alt de la Coma Pedrosa és el cim més alt d'Andorra i a diferència de la resta de grans cims del Principat, aquest es troba íntegrament en territori andorrà; això sí, molt a prop de la carena fronterera amb la Vall Ferrera (Pallars Sobirà), amb la que es troba lligat per una curta aresta (NO.). Aquesta, juntament amb les altres dues arestes que pengen del cim, les SO. i NE., formen uns estrets cercles glacials a la bandes de ponent i de llevant de la muntanya. Aquestes dues arestes i tota l'ampla cara SO, força espadada, perden ràpidament alçada per caure als plans de les Truites i de l'Estany respectivament.

La seva alçada li dóna un gran domini sobre totes les muntanyes i valls del voltant, llevat per la banda de ponent, on la vista resta una mica restringida pel pic de Baiau situat al mig de la carena fronterera. Amb un mínim esforç (120 metres de desnivell) pujarem aquest cim i això ens permetrà veure els extraordinaris llacs de Baiau i les crestes i pics de Lavans.

L'excursió, un pel dura pel fort desnivell, és encantadora. Sortim de baixa alçada, travessem un magnífic bosc d'avets i moixeres de guilla, més amunt força aigua i nerets ens acompanyen, passem uns gran prats, gaudim d'uns meravellosos llacs, enfilem una suau cresta amb fantàstiques vistes, sobretot del conjunt Sotllo, Pica d'Estats, Montcalm, i baixem una tartera de pedres ocres, tot en un ambient d'alta muntanya.
2.- ACCÉS PER CARRETERA
Amb automòbil ens hem de dirigir a Andorra. Hem de pujar al poble de la Massana i d'aquí desviar-nos per la CS-410, al d'Arinsal. Un cop travessat el poble arribarem a un pla, on cap a l'esquerra es va a l'estació d'esquí del mateix nom i a la dreta s'entra en un túnel que haurem de travessar.

Just sortir de l'esmentat túnel, a la dreta, hi ha un carrer que agafarem (senyals de G.R.), per tal de fer uns 100 metres aproximadament fins que l'asfalt esdevé pista de terra. Aquí, a mà esquerra, hi ha uns apartaments on deixarem el vehicle per tal de seguir per la pista.

3.- RECORREGUT

L'excursió primer segueix per pista la vall del riu de Coma Pedrosa. La direcció és aponentada. Tot seguit passa a l'altre banda de la vall i s'enfila seguint el riu Pollós per tal d'arribar al prats del Pla de les Truites. Al fons d'aquests prats s'arriba a una coma molt pedregosa i tancada, nosaltres girarem cap a NE. per pujar a una coma lateral on hi ha el estany Negre. D'aquí ja es veu el cim que pujarem seguint una cresta. Del cim baixarem una mica cap a aquesta coma del Estany Negre per anar, ara en direcció ponent, al port i cim de Baiau. D'aquí tornarem al llac pel fons de l'esmentada coma.

Les referències més importants i horaris aproximats de l'excursió són:

0 minuts.- Aparcament d'Arinsal (1.550 m.). Sortim per la pista forestal en forta pujada, fent una llaçada i per antics camps d'avellaners i cirerers. Una gran cascada resta davant nostre. Tot seguit trobem una barrera que limita el pas als vehicles i la pista comença a planejar. Seguim el G.R. 11 i també unes marques rodones de pintura groga, ara per entre pi roig, arbre blanc i avellaners. Al marge dret de la pista hi podem trobar força orenga. El riu de Coma Pedrosa resta enfonsat a la nostre esquerra.

20 minuts.- Cruïlla. (1.735 m). Deixem la pista en un revolt que fa a la dreta. Hi ha diversos indicadors, nosaltres anem cap al refugi i el Pic Alt de Coma Pedrosa, per un camí que surt de front, seguint les marques de pintura, en suau baixada (-10 m) per entre prats, amb força mates de gerds i travessant el petit rierol. De seguida el camí comença a pujar per un bosc de pi negre, moixeres i avets.

30 minuts.- Pont del Bosc d'Escales. (1.785 m) Un sòlid pont de fustes que recentment ha substituït uns antics i podrits troncs, ens permet travessar el riu de Coma Pedrosa. Un minut, passat el primer pont, en trobem un altre que travessa el riu Pollós. Ara el camí empren una decidida pujada, per entre bosc, per tal de guanyar alçada. Més amunt el camí planeja i s'apropa a l'esmentat riu Pollós, fins que s'hi ajunta prop d'un petit pla.

1 hora 15 minuts.- Petit replà. (2.140 m). Travessem el riu que baixa del llac de les Truites. Aquí a l'estiu es troben eriòfors (petites cotoneres). Deixem el bosc i ens enfilem, direcció NO., per una pala amb força matolls, tot seguint diversos corriols.

1 hora 25 minuts.- Coll de Coma Pedrosa (2.220 m). Petit coll amb un embolic i creuaments de G.R.. A la nostre esquerra, enlairat, hi ha el Refugi de Coma Pedrosa, amb 72 places i guardat tot l'any. Al seu darrera, l'estany de les Truites. Davant nostre un gran pla, a la seva dreta, una petita cabana. Nosaltres seguim un G.R. i la pintura groga. Baixem (-20 m) fins el pla, antic llac ara totalment sedimentat, pugem una petita vall i després per un ampli llom ens apropem al fons de la vall. El riu resta a la nostre dreta.

1 hora 55 minuts. Final del Pla de les Truites. (2.635 m). Estem en un cercle d'altes parets recobertes de llargues tarteres, sembla que no hi hagi sortida. Només arribar en aquest punt, hem d'anar molt en compte, doncs s'ha de girar a la dreta, travessar el rierol i enfilar-nos, ara en direcció NE., fent llaçades. És com si volguéssim tornar un pel enrera.

2 hores 20 minuts. Bassa de l'Estany Negre. (2.590 m) Petit llac, amb restes de neu fins ben entrat l'estiu. Al fons, a la dreta, es veu la Coma Pedrosa. El voregem, deixant-lo a la nostre esquerra per tal d'entrar en un estret cercle glacial. Aquí també deixem el G.R. que segueix pel fons de la vall, passa per la vora dreta del segon llac (nostre esquerra) i se'n va cap al port de Baiau. Nosaltres seguim un altre camí que s'enfila una mica per damunt d'aquesta bassa, (seguim les marques grogues) i només arribar a l'alçada d'on desguassa el segon llac, fem un gir a la dreta i en dura pujada, per entre pedres, ens arribem a la carena.

2 hores 35 minuts. Petit coll a la carena. (2.695 m) Bones vistes d'Arinsal, molt enfonsat sota nostre. Ara tornem a girar a la nostre esquerra, direcció NE., per tal de seguir enfilant-nos pel mig de la pedregosa carena. Hem de superar tres bonys i arribar-nos a un collet que es troba sota el cim.

3 hores 10 minuts. Pic Alt de Coma Pedrosa. (2.942 m) Cim ample, rocallós, amb un bloc de ciment i un pal de ferro. Llibre de registre. Molt bones vistes de la vall i pobles d'Arinsal i La Massana. Tornem enrera fins el coll i baixem direcció ponent per una tartera de pedres de color ocre, rastres de camí. A mitja tartera hem de desviar-nos per tal d'anar a cercar, per un camí planer, el port de Baiau que es troba davant nostre. Deixem a la nostre dreta el coll del forat dels Malhiverns, entre la Coma Pedrosa i el cim de Baiau.

3 hores 20 minuts. Port de Baiau (2.756 m) Amb forts espadats a la vessant NO. Ens enfilem al cim que hi ha a la nostre dreta, per un petit camí que més amunt resta una mica desdibuixat. Anem just per sota de la carena i per entre blocs.

3 hores 40 minuts. Pic de Baiau. (2.879 m) Cim rocallós amb una petita fita de pedres. Molt bones vistes de la Vall Ferrera, el Monteixo i del cercle i llacs de Baiau.

Farem la baixada del pic de Baiau tornant enrera cap el port del mateix nom i d'aquí, pel fons de la Coma, cap al Estany Negre, on enllaçarem amb el camí de pujada. D'aquest darrer cim al aparcament podem baixar aproximadament i tranquil·la en dues hores.

4.- HORARI
Al Pic Alt de la Coma Pedrosa hi podem arribar en 3 hores i 10 minuts, pel de Baiau hi afegirem 1/2 hora més. La baixada es fa en dues hores.

5.- DESNIVELL
El desnivell total de l'excursió és de 1.580 metres de pujada i 1.580 de baixada.

6.- ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L'ASCENSIÓ

Aquesta ruta es pot fer a peu tot l'any, llevat als mesos d'hivern, on la neu hi és present i molt abundosa. A l'aresta la neu sol estar ventada i glaçada i això pot obligar a dur crampons. Cim apte per pujar-hi amb esquís fins ben entrada la primavera, però això si, per la ruta de l'estació d'esquí d'Arinsal. Recomanem fer l'excursió els mesos de Maig i Juny, especialment aquest darrer, degut a la bonica floració que es produeix de tot tipus de flors de muntanya, la neu que encara queda a bona part del recorregut i la gran quantitat d'aigua que hi ha a les parts baixes.

7.- PUNTS D'INTERÉS

Recorregut: Tot el camí, per les parts baixes, travessa encantadores pastures, encisadors rierols i
magnífics boscos. A les parts altes les pastures mica en mica es van substituint per granas tarteres i
rocallam. L' Estany Negre presenta un bonic color turquesa i la coma on s'està, és estreta, amb grans
parets que es despengen dels cims que l'envolten, el que fa que guardi la neu de l'hivern força temps.
De bestiar difícilment en podem veure (estem en territori andorrà). Sols és fàcil veure algun voltor
La vista des del pic de la Coma Pedrosa és un dels més importants actius d'aquesta atractiva excursió.

Una mirada ràpida cap al nord, ens permetrà contemplar grans cims com el Medacorba, Racofred, Tristaina o Fontblanca. Més enrera la Pica Roja, la d'Estats, Sotllo i Montcalm.

A ponent distingim fàcilment molt al fons les Maladetes i la serralada alpina dels Pallars, més a prop tenim la Vall Ferrera, el Monteixo i tot el cercle i llacs de Baiau. Davant el cim d'aquest nom i que també haurem assolit.

Cap el sud tindrem les estacions d'esquí de Pal i Arinsal, el Salòries, el cim de l'Orri i molt sota nostre el refugi i Estany de les Truites

A llevant, cims com l'Estanyó o el Cassamanya, més enrera destaca l'Ascobes, el port d'Envalira i totes les muntanyes que l'envolten, des dels Pics Negres d'Envalira fins la Tossa Plana de Lles. Sota nostre la vall i pobles d'Arinsal i La Massana.

8.-CLIMA I VEGETACIÓ

El clima és alpí amb una mica d'influència de la Mediterrània. A l'hivern la neu cobreix tota la muntanya i a les parts altes i a la Coma i als llacs se'n acumulen importants gruixos. La carena per on passarem sol tenir poc gruix de neu. Aquesta sol estar ventada i glaçada.

Pel bon temps, pots arreplegar dies de sol i sense vent, en que pots passar molta calor i per contra, dies rúfols, de pluja, boira i humitat en que, degut a l'alçada, podem passar molta fresca. Les glaçades o nevades es poden produir fins ben entrada la primavera. A l'estiu son freqüents les tronades i tempestes.

La vegetació està composta també de flors, plantes i arbres d'alta muntanya i de clima alpí a les parts altes i sub-alpí a les baixes..

9.- EQUIPAMENT

Motxilla, barret, ulleres, crema solar i roba d'abric, llevat al pic de l'estiu, on amb roba protectora del vent i de la pluja en tenim prou per fer l'ascensió. L'excursió s'ha de fer, a primavera, un cop s'enretira la neu, a l'estiu i tardor, amb calçat sòlid. A l'hivern calen botes i és aconsellable dur material com esquís. També recomanem dur una màquina de retratar i uns allargavistes.

Es aconsellable dur aigua, doncs no en trobarem a les parts més altes.

Socis 1715-1716-1717

Resum Accés Recorregut Horari Desnivell Època Punts d'interés Clima i Vegetació Equipament