Vine a gaudir amb nosaltres de l'alta muntanya hivernal!

El passat dissabte 15 de desembre, dintre els actes del 150è aniversari del naixement de l’eminent lingüista Pompeu Fabra, se li va fer un recordatori a peu de l’avenc amb el seu nom, organitzat per la Federació Catalana d’Espeleologia i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya amb la col·laboració del Club Excursionista de Gràcia i el GIEC.

Una seixantena de  persones relacionades amb l’espeleologia i l’excursionisme es van trobar al pla d’Ardenya, per a fer un homenatge: uns  parlaments, llegir un poema, lliurar unes  plaques  recordatòries als descobridors de l’AEC i del centre excursionista de Vallirana, instal·lar una  rèplica a la capçalera de l’avenc.

Història:

Dins una campanya espeleològica de l’any 1969 (fa uns 50 anys), membres de l’E.R.E de Barcelona i la que va ser després delegació de l’AEC a Cervelló i Vallirana,  van desobstruir  i fer la primera exploració al  pla d’Ardenya (Garraf)-Vallirana, anomenant als avencs trobats:  Pompeu Fabra  i Abat Escarré, entre d’altres de menor importància (t-28).

Després de diversos caps de setmana dedicats a la seva exploració, van arribar fins la cota -90m, al final de la via normal (avui  s’arriba fins els -104m.). Els participants en aquella recerca i exploració, van ser  de Vallirana i Cervelló (Leonci Canals, Jaume Joan, Miquel Farré, Pere Gené) i  de Barcelona  (Francesc Estanyol “Cesc”, Francesc Sánchez, Núria Cortinas, M. Àngels Palau, Antoni Rocias, Jordi Pino, entre altres i el recordat Tomas Deu).

-------------------------------------------

El mateix dia es va fer la 10à nit d’escalada i espeleologia en el poliesportiu Claror (Sagrada Família), organitzat per la  sij  i amb la col·laboració de la seam i l’ere i la participació d’uns 35 joves.

Joan Tarruella

Altres