Agrupació Excursionista "Catalunya"

Pujant Pic Beztunzelay

19-08-2017

Avui dissabte anem arribant al càmping d'Irouleguy, on ja tenim les parcel·les reservades i això ens permet instal·lar-nos en el mateix sector. Estem a la Vall de Les Aldudes, concretament al terme de Baigorry. És una vall típica del Pirineu Atlàntic, envoltada de cims, boscos i prats, on els pobles mantenen una arquitectura exquisida i estan perfectament integrats al paisatge. Els cims, malgrat ser d'alçades modestes, tenen importants desnivells per accedir-hi des de les seves bases. En el càmping gaudim d'uns bons serveis, espais oberts i ombrívols i el cabalós riu Nive des Aldudes amb els seus espais aptes pel bany. Al vespre fem plegats un ressopó per concretar les activitats de l’endemà. Aquesta pràctica serà habitual tots els dies...amb l'acompanyament d'algun “xupito” de patxaran.

20-08-2017

CRESTES D'IPARLA. És la primera excursió i ja que estem frescos i la meteo pinta bé, seguim amb el pla acordat ahir al vespre. Ens desplacem amb els vehicles al proper Port d'Izpegi i iniciem la travessa de les crestes d'Iparla, una serralada de Nord a Sud, que cau amb fort desnivell al seu vessant oriental i amb formes més suaus a ponent. Comencem pujant entre carena i flanquejant pel costat de ponent, fins remuntar la forta pujada al cim del Buztanzelay, magnífic mirador que ens permet veure el tram recorregut i el que manca fins el cim d'Iparla. Continuem per les crestes cap al Nord ascendint el pic d'Astate, el pic de Toutoulia i finalment el pic d'Iparla (1.049m). Durant tot el recorregut de la cresta, podem observar el vol tranquil dels voltors. Deixem el pic d'Iparla i comencem la davallada a Bidarray, inicialment per uns extensos prats, però que posteriorment es converteixen en grans pendents, on el petit corriol està equipat amb uns passamans. Reprenem la cresta al coll Pagalepoa i ja per camí més fresat i emboscat arribem al poble de Bidarray, on l'objectiu més important és... cercar un bar on prendre algun panatxé o cervesa, doncs el dia ha estat calorós i sense fonts.

21-08-201

PIC ADI. Anem fins al coll d'Urkiaga, ja en mig dels famosos boscos del Kinto Real. El primer tram el fem per aquests boscos d'altius faigs i pins amb un sotabosc netíssim. A mig camí podem contemplar una tala d'arbres controlada que ens deixa bocabadats: un tractor equipat amb la maquinària adient, subjecta el tronc prèviament marcat, el serra per la base, l'aixeca, el posa pla, li pela de branques, el serra en trams de 3 ó 6 metres i els apila; temps per cada arbre 45 segons!!!!

Nosaltres deixem enrere aquest espectacle i prosseguim bosc amunt, admirant a cada tram la frondositat i extensió del bosc. Arribem al coll Adipeko Lepoa, on deixem el bosc i entrem a la zona de prats. Enfront nostre, la carena s'enfila molt dreta fins al cim de l'Adi. Superat aquest tram sols ens resta seguir l’aèria carena cimera fins al vèrtex geodèsic (1.457m). El dia és molt clar, podem veure a la llunyania la línia de la costa atlàntica, Iruña, les crestes d'Iparla, l'Auza, l'Ori i els primers cims del Pirineu Aragonès. El descens el fem pel costat oposat fins al collet Aratungo Lepoa, on un camí que flanqueja la base de l'Adi ens retorna al camí d'anada en el coll de Adikeko Lepoa. Ara desfem el bosc del matí, però collint alguns bolets que al sopar ens donen una petita alegria.

22-08-2017

PIC MENDIAUNDI I PIC MENDIXURI

L'excursió d'avui recorre de forma circular, un conjunt de cims ubicats entre els boscos del Kinto Real i Orreaga (Roncesvalles). Comencem al port d'Ibañeta per una pista emboscada que volta pel nord el cim del Girizu fins el coll de Lindus. Ara un corriol amb fortíssim desnivell ens puja al cim del Lindus (1.218m), cim aplanat on hi ha les restes d'antigues fortificacions. Ara ve un tram d'airoses carenes que enllaça els cims d'Uztarkertako, Mendialdaparri, Mendiaundi (1.213m), Mendixipi, i Mendixuri (avui anem de mendis....)Tots són de formes suaus menys el darrer, el Medixuri, un cim força rocallós. Deixem les alçades i anem de nou a cercar el bosc i la fresca al barranc de Zuringoa. A mig barranc deixem la pista que baixa al poble d'Auritz i flanquegem el bosc fins al complex “pelegrino” d'Orreaga. Dinem i fem la visita per alguns dels seus edificis i instal·lacions. Acabem les darreres hores de la tarda fent el turista pel ben conservat casc antic i muralles de Saint Jean-Pied-de-port.

23-08-2017

LITORAL. Avui és un dia més tranquil, diguem-ne de descans i anem a visitar el sector del litoral. Un grup puja amb el trenet que, sortint del coll de Sant Ignaci (Sara), ens porta al cim de Larraun. L'altre grup va a voltar per Saint Jean-de-Luz i donar-se un bany a l'Atlàntic, per cert avui força tranquil. Cap al migdia ens retrobem els dos grups i dinem plegats prop de Sara.

24-08-2017

PIC D'ARRADOI. Avui el dia és una mica rúfol i decidim fer l'excursió al modest pic d'Arradoi. L'excursió comença al collet d'Harxuria, on hi ha una petita zona de pic-nic. El corriol ben senyalitzat puja de forma suau inicialment per la carena, per redreçar-se a la part final. Tot el camí es fa per bosc de bedolls i faigs. Dalt del cim (660m) el dia s'aclareix una mica i entenem perquè se'l considera un bon mirador sobre la vall del Nive i Saint Jean-Pied-de-port. El descens el fem per l'altre vessant per un espectacular camí farcit de vegetació, fins retrobar un altre corriol que volta la muntanya per llevant fins al collet d'Harxuria. De retorn al càmping ens aturem al mercat cobert de Saint Jean i, com no, ens firem de patés i formatges.

25-08-2017

PIC AUZA . L'excursió prevista per avui és l’ascensió al Pic d'Auza, veritable “senyor” i el pic més alt del Baztan. Comencem a caminar amb temps boirós en el ja conegut Port d'Izpegi, per un corriolet de conte que travessa l'extensa fageda del bosc de Nekaitz. El sender puja i baixa entre curioses boirines pel bosc, mentre flanqueja pel nord el serrat d'Olate fins el coll de Nekaitz, on ja apareixen les clarianes. Mica en mica les boires matinals es van obrint i podem endevinar per sobre nostre l'Auza. Creuem un extens prat deixant a l'esquerra el cim d'Elorregi fins situar-nos al coll d'Elorrieta. Aquí comença de valent l’ascensió i el desnivell. El camí s'enfila per una fageda prop de l'aresta que es desprèn de l'Arrigorri. Una vegada més, aquestes fagedes ens atrapen amb la seva bellesa i espectacularitat. Però el sender continua amunt sense treva fins el collet Arlute que uneix l'Arrigorri i l'Auza. Deixem enrere el bosc i anem per les rampes herboses fins el cim d'Auza (1.304m). L'esforç paga la pena ja que les vistes són extenses a les quatre bandes. Ens alegra poder veure els cims i excursions que hem fet aquests dies. De baixada alguns aprofitem per pujar el proper Arrigorri que cau a plom sobre l'Est. De nou al coll de Nekaitz, enfilem ara ja ben assolellat el bosc de retorn a Izpegi.

Hem fet la darrera excursió programada al campament i aquí a la venta-restaurant del Port d'Izpegi fem al dinar conjunt tots els membres del campament.

26-08-2017

TURISME. Avui l'activitat torna a ser turística i variada. Visita a la població costanera de Biarritz, visita a Baigorry amb les seves construccions típiques, assecadors d’embotits, fàbrica de xocolata, etc. Visita al proper poble d'Ossès on hi ha festa major. Alguns aquest vespre pujaran a dormir al coll d´Izpegi per veure la posta i sortida de sol ja camí a Barcelona.

27-08-2017

COMIAT. Darrer dia del campament. Alguns es queden algun dia més al disposar de vacances, altres via a Barcelona passant per Orbaizeta, altres en ruta cap a Tardets passant pel Behorlegi.....

Un altre estiu i el novè campament de l'Agrupa, on gràcies al bon temps i al bon ambient, s'han aconseguit fer totes les activitats i excursions programades.

Fins l'any vinent !!!

Pep Molinos

Cresta d'Iparla

Cim del Pic Iparla
Pujant al Lindus

Al cim del Lindus

Bustia al Mendiaudi

Cim de l'Arradoi

Camí de Nekaitz

Pujant a l'Auza

Cim del Pic d'Auza