Cristina Holle - Víctor Barbero i Xavier Díez - Agost 2004 - Ressenya i mapa
Cristina comença el primer llarg
Cristina al primer llarg
Cristina progressant al primer llarg, fins arribar a la primera reunió
Cristina assegurant al Víctor a l'entrada de la primera reunió

Només veure unes fotos de la guia PAKLENICA de Boris Cujic, se'ns despertà un viu desig d'escalar la via Domzalski.

Orientació: La paret del “Stup” té orientació N.O. Això ens assegura sol des de les 12 del migdia, i cal tenir-ho en compte si anem durant els mesos de l'estiu, sobretot per anar ben assortits d'aigua.

Aproximació: Des de l'últim aparcament a l'entrada del Parc Nacional de Paklenica, cal seguir l'ampli camí que puja en direcció a les coves de Manita Pec. Després de recórrer totes les vies esportives de Klanci i de superar unes primeres dures rampes d'ascensió, es troba un desviament ben senyalitzat cap a la dreta, en direcció a l'Anica Kuk. Seguint aquest camí aviat es veu clarament un altre desviament a la dreta, que ens conduirà al peu de l'Anica Kuk Stup (l'espatlla de l'Anica Kuk) en aproximadament 30 o 40 minuts. S'ha de tenir en compte que existeixen unes 8 vies que comencen a poca distancia entre sí i que, per tant, resulta imprescindible fixar-se bé en la ressenya per tal de no repetir la nostra experiència (el primer dia ens vàrem ficar en un via molt més dura que la que cercàvem i vàrem haver de tornar a l'endemà per fer l'ascensió que volíem). La via Domzalski queda una mica al marge dret del centre de l'esperó del Stup.

Material: Unes 15 bagues exprés + baga de reunió. La via està equipada amb parabolts.

Dificultad: La via té una longitud de uns 160 m. fins a les instal·lacions de rapels, malgrat que la guia només indica 120 m. Està equipada per efectuar-la en quatre llargs (30+40+40+50). La dificultat marcada a la guia indicada es de 4b+/6a/5b/6a. Segons criteri personal la graduació podria ser 5b/6a+/5c/6a.

Descens: Des del cim del “Stup” mitjançant 2 rapels de 40 m . seguint la via Rebeka o bé per la via Danaja (uns 10 m separen el final de aquestes dues vies i estan orientades a la part dreta del “Stup”), que deixen al peu de la paret. Cal contornejar-la per tornar de nou a l'inici de la via.

Horari: Si no hi ha “embarcaments” en creuar-se amb altres vies (és molt fàcil passar-se a una altra si no es porta un bon croquis), el temps és de 2 a 3 hores, en funció de l'estona que s'inverteixi en el “reportatge fotogràfic”.

Cristina i Víctor al segon llarg
Xavi al tercer llarg
Cristina començant el tercer llarg
Cristina finalitzant el tercer llarg
Cristina i Víctor finalizant el tercer llarg

Comentaris: la realitat va superar la impressió que ens van produir les fotos de la guia, ja que el traçat de la ruta és excepcional, amb una roca calcària molt semblant a la del Naranjo de Bulnes.Xavier Díez


Bajar texto en Castellano (Word)

PAKLENICA
EL PARADÍS DE L'ESCALADA EN ROCA A LA COSTA DÀLMATA
Víctor al quart llarg
Cristina i Xavi a la tercera reunió
Cristina finalitzant el quart llarg
Instal·lació del primer rápel per la via Rebeka
Panoràmica lateral del recorregut de la via