Dietética
i nutrició a la muntanya
Els ácids grassos omega-3
Bioquímicament
parlant són ácids grassos poliinsaturats de cadena
llarga: un és l'EPA (ácid eicosapentanoic, C20:5)
i l'altre es el DHA (ácid decosahexanoic, C22:6).
Se
sap que poblacions consumidores de peix (japonesos i esquimals)
presenten una baixa incidéncia per morts cardiovasculars
degut als efectes beneficiosos sobre l'organisme d'aquests ácids
grassos. Els efectes especials dels omega-3 es relacionen amb la
disminució de l'agregació plaquetària, la reducció
dels nivells de colesterol i triglicèrids en sang, amb la
millora de la fluidesa de les membranes cel·lulars (especialment
dels glóbuls vermells), i amb l'augment del diámetre
dels vasos sanguinis.
Els
peixos que contenen més quantitat de omega-3 són els
anomenats blaus. Viuen en aigües fredes, per la qual cosa,
el seu contingut greixós es molt més important que
en els peixos blancs, de contingut molt més baix.
Les
sardines, les arengades, el salmó, la tonyina, les anxoves,
el verat i la truita són peixos blaus.
El bacallà, la dorada, el rap, el lluç i el congre
són peixos blancs.
En
els esportistes, els omega-3 tenen tota una série de efectes
positius:
1- La quantitat de prostaglandina E1 (PGE1), es veu augmentada per
l'ingesta d'aquest nutrient, estimulant l'alliberació de
l'hormona del creixement, amb el conseqüent efecte anabolitzant
(creixement de teixits).
2- Millora la captació muscular d'oxígen i nutrients
en els músculs i altres teixits, degut a la reducció
de la viscositat de la sang, la vasodilatació capil·lar
i l'augment de la deformabilitat dels glóbuls vermells.
3- El metabolisme aeróbic és estimulat per augment
del VO2max (recordem, és el volum d'oxigen máxim)
4- Disminueix l'inflamació causada per la fatiga muscular
i el sobreentrenament.
5- Es modula la producció d'eicosanoides, afavorint les seves
propietats antünflamatóries.
Tenim
bastants recursos per incrementar el consum de omega-3: amb llets
especialment enriquides en aquests àcids grassos; amb píndoles,
càpsules o altres formes variades de suplements dietétics;
de totes maneres, el millor recurs és menjar-nos una bona
sardinada, un bon tall de tonyina o una arengada amb una llesca
de pa de Pagés de tant en tant (1 cop a la setmana estaria
bé). Ah, i aneu en compte amb el "chapapote", doncs
encara que tingui aspecte greixós no és ric en omega-3.
El dietista
Index
d'articles