El
iogurt
És
un aliment derivat de la llet, molt conegut per tots nosaltres.
Quan coagulen certes proteïnes que conté la llet, s'obté
el iogurt. Això és possible gràcies a la fermentació
làctica àcida. Els responsables d'això són
uns microorganismes (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus)
que s'inoculen a la llet.
La
digestió del iogurt és més fàcil que
la de la llet, ja que la quantitat de lactosa (sucre propi de la
llet) ha disminuït per l'acció fermentativa. La lactosa
precisa per a la seva digestió de la lactasa, un enzim digestiu
que tenim al nostre intestí, i que amb l'edat disminueix
de quantitat. Per altra banda, les poblacions de la conca mediterrànea
disposen de menys quantitat de lactasa que les nòrdiques.
Tot ens convida al consum del iogurt.
Com
a producte làctic, el iogurt és una font riquísima
de calci, fonamental en la construcció i manteniment de la
masa òssea.
El
iogurt també té certes propietats terapèutiques.
Després d'una deshidratació la funció intestinal
és veu greument afectada. Aquest aliment ajuda a regenerar-la
amb més rapidesa.
Després d'un esforç violent, la mucosa intestinal
(que és molt fragil) es veu deteriorada. El caminar o correr
per muntanya, genera multitud de microtraumatismes a l'intestí,
les articulacions, la musculatura, etc... Els microorganismes que
té el iogurt sintetitzen substàcies amb propietats
antibiòtiques que eviten que per les fisures produïdes
en la mucosa intestinal, siguin fàcilment atravesades pels
microorganismes patògens (dolents).
També
tenim al nostre abast altres productes làctics que estimulen
la funció inmunológica: són els coneguts amb
"efecte bífidus".
En resum, despres d'una dura activitat a la muntanya, planteja't
de fer unes postres amb iogurt: el teu cos recuperarà abans
la normalitat.
NOTA:
els iogurs son els que contenen els microorganismes vius, no com
els pasteurizats, que se'ls han carregat tots.
La Fageda, La lechera, Danone, etc,... fan iogurts que necesiten
refrigeració per a mantenir les seves característiques
i no fer-se malbè. Els microorganismes es mantenen vius i
actius.
Pascual fa iogurts que deprés pasteuritza per així
poder conservar-se a temperatura ambient. Però els microorganismes
desapareixen després de la pasteurització.
Que vagi de gust !!
El dietista
Index
d'articles