El
magnesi és essencial per al transport d'oxigen a nivell dels
teixits musculars, i participa molt activament en el metabolisme energètic.
També és primordial en la síntesi de totes les
proteïnes del cos.
D'aquest element en podem trobar al nostre cos de 20 a 28 grams, dels
quals un 60 % es troba en els ossos, un 30 % en els músculs,
i la resta en altres teixits o en estat lliure per la sang.
L'absorció
del magnesi es fa en l'intestí prim (ieiu i ileó), essent
la sal més absorbible el lactat de magnesi.
Tenim
tota una sèrie de factors negatius que dificulten la correcta
absorció del magnesi que ingerim per la dieta:
el calci i el fòsfor competeixen en la seva absorció,
un excés de greixos a la nostra alimentació, una dieta
de aprimament massa prolongada, una alimentació excessivament
carregada de proteïna.
Pel
contrari, tenim una sèrie de factors que afavoreixen la seva
absorció: la lactosa, la vitamina D, el fluor, una dieta suficient
en proteïna.
L'eliminació
que l'organisme fa del magnesi és molt variable (de 50 a 300
mg/dia), depenent de la seva aportació per dieta, l'activitat
física i la composició d'hidrats de carboni i de proteïna
que tingui la dieta.
A
nivell esportiu, en front d'un inexplicable estat de baixa forma o de
rampes reiteratives, s'ha de pensar en un possible baix nivell de magnesi,
que en la majoria dels casos es pot corregir simplement amb una aportació
suficient per dieta.
Els
aliments més rics en magnesi són: el cacau (i la xocolata),
els fruits secs i les fruites seques, el pa integral (i tots els productes
elaborats amb farines integrals), les bledes i espinacs, la soja, els
plàtans, les faves, les llenties,...
Portant
una dieta equilibrada i suficientment variada, en la qual no descuidem
el consum dels aliments abans esmentats, no tindrem mai cap mena de
dèficit de magnesi, ni de cap altre nutrient.
Que
vagi de gust !!
El
dietista
Index
d'articles