La densitat nutritiva.
Quan parlem
de densitat nutritiva ens referim a la taxa de vitamines i minerals
que trobem en un aliment en concret.
La densitat
nutritiva designa la relació entre la quantitat de nutrient (magnesi,
per exemple) proporcionat per una ració d'aliment i el contingut
energètic d'aquesta. S'expressa en mg/100 calories. Quant més
elevat sigui aquest valor, més important serà l'aliment
a nivell nutritiu.
Amb aquest
valor podem quantificar quins aliments son més adients d'incloure
a la nostra dieta en funció d'algun nutrient en concret. Si més
no, així podem comparar els continguts nutritius de diferents
aliments.
Si el pa
integral conté 90 mg. de magnesi per 100 gr. d'aliment (el valor
energètic del pa integral és de 230 kcal), tenim que la
densitat nutritiva en magnesi del pa integral és de 90/2,3= 39,1
mg/100 cal.
Si el pa és blanc en lloc d'integral, parlarem de 25 mg de magnesi
per 100gr d'aliment (el valor energètic del pa blanc és
de 257 kcal), tenim que la densitat nutritiva en magnesi del pa blanc
és de 25/2,57= 9,7 mg/100 cal.
Un esportista
que porti una alimentació poc calòrica tindrà dificultats
per cobrir les seves necessitats en quan a certs nutrients, com el magnesi
o el ferro. Amb una alimentació d'alta densitat nutricional,
no tindrà cap mena de problema: això ho podria aconseguir
consumint aigua mineral, llevat de cervesa, cereals integrals, germen
de blat, llegums, marisc,..., entre d'altres.
És
important el considerar que les tècniques de cocció poden
influenciar de forma molt important en el contingut final de nutrients
d'un aliment. Un vegetal posta a bullir en un líquid pobre en
minerals perdrà l'essencial del seu contingut. Per evitar això,
convé posar sal a l'aigua de cocció; o variar el tipus
de preparació: al vapor, a la graella, a la papillote,...
Que
vagi de gust.
El
dietista
Index
d'articles