Grup
1: la llet i els seus derivats
Els
aliments que formen aquest grup donen a l'organisme proteïnes,
greixos i hidrats de carboni, juntament amb aigua, vitamines i minerals.
La
llet és l'aliment més complet que existeix a la natura.
De fet, en l'ésser humà és l'aliment exclusiu durant
al menys els tres primers mesos de vida. Menys el ferro, disposa de
tots els elements necessaris per al creixement, el desenvolupament i
el manteniment de la salut. El seu consum és necessari (o molt
altament recomanable) donat l'alt contingut de calci i de proteïnes
(de molt alta qualitat biològica).
Entre
els 9 i els 18 anys de vida es recomana consumir uns ¾ de litre
al dia de llet (o el seu equivalent en formatge o iogurt). A partir
dels 18 anys és aconsellable consumir ½ litre diàriament
(o els seus derivats).
Podem
trobar en el mercat diferents tipus de llet, en funció del tractament
fet per la seva conservació i/o consum: pasteuritzada, esterilitzada,
UHT, condensada, en pols, amb greix vegetal afegit,...
Els
derivats més comuns de la llet son:
·
el iogurt: aliment amb microorganismes vius que té
unes propietats biofuncionals molt bones i que és més
fàcilment digerible que la llet
· postres làctics: flams, natilles, mousses,…,
"iogurts pasteuritzats després de la fermentació",
que han estat tractats amb calor després de la seva elaboració
per poder conservar-los més temps
· formatges: fresc, quallada, mató, curat,
fos,...
Que vagi
de gust !!!
El
dietista
Index d'articles