Grup
2.2 Aliments proteics: peix i marisc
El peix té un contingut en proteïna similar a la carn (entre
16 i 23 gr. de proteïna/100 gr. aliment) i la seva qualitat és
semblant. Però al tenir menys teixit conjuntiu és molt
més fàcil de pair. D'ací el costum de menjar peix
a la nit, o lluçet quan hem tingut problemes digestius.
El
contingut en greix ens marca els diferents grups de peix que tenim:
Peix blanc (<2% de greix):
bacallà, lluç, llenguado, rap,...
Peix semigras (entre el
2% i el 7% de greix): truita de riu, seitó,...
Peix blau (>7% de greix):
salmó, verat, tonyina, sardina,...
I és el determinant principal del valor energètic del
peix: des de les 80 cal. en els peixos blancs més magres fins
a les 240 kcal. en els peixos blaus més greixosos.
El
greix del peix conté àcids grassos poliinsaturats del
grup w-3, que exerceixen de factor protector en front de malalties
cardiovasculars (evita la formació de trombes i té efecte anticoagulant).
Si anem a l'alta muntanya a alçades importants (més de
3.000 m) i estem un temps prolongat (unes setmanes), la quantitat de
glòbuls vermells a la sang augmenta com a reacció fisiològica
a la baixa concentració d'oxigen de l'aire (és un mecanisme
natural per garantir que la quantitat d'oxigen a la sang sigui el suficient).
Aquest fet fa que la sang esdevingui més espessa, augmentant
en certa manera la possibilitat de trombosi. Els w-3 actuarien com
a protecció, al dificultar l'anterior fenomen.
El
contingut de calci en el peix és relativament baix. Però
si consumim peixos petits amb la raspa inclosa, si que farem una ingesta
interessant de Ca.
El contingut en iode és dels més alts entre tots els aliments.
Zinc, magnesi, ferro i seleni són minerals que també trobem
al peix.
Els
peixos blaus tenen, sobre tot, vitamina B12, A i D. Les sardines son
especialment generoses en àcid fòlic. Els ous i el fetge
de peix són rics en vitamina C. Per això els esquimals,
encara que no mengin fruita ni verdura fresca, mai tenen l'escorbut
(malaltia produïda per la manca d'ingesta de vit. C)
El
marisc conté una quantitat de proteïna similar al peix,
però de menor valor biològic. És una bona font
de iode, ferro i zinc, seleni i calci. També te un elevat contingut
en colesterol i purines. Però donat el preu al que es cotitza,
el seu consum és en general, molt escàs. Així que
tampoc cal dimonitzar-lo massa.
Que vagi
de gust !!!
El
dietista
Index d'articles