Grup 3.3 Aliments farinacis: les patates
i altres tubercles
Abans de tot cal dir que els tubercles
són les rels modificades
d'una determinada planta, que han emmagatzemat nutrients i aigua, per
la qual cosa és un reservori prou important.
Les patates. Abans de poder
emmagatzemar els aliments a les neveres, les patates van ser força importants dins de
la nostra dieta degut a que no es fan malbé fàcilment.
Avui dia ocupen un lloc secundari. Caldria recuperar el seu consum
donat que permeten moltes variants culinàries malgrat el poc
prestigi gastronòmic que posseeixen, i a més són
molt econòmiques.
La patata ( Solanum tuberosum ) procedeix
d'Amèrica,
concretament dels Andes, i és consumida i cultivada en climes
temperats. Es va incorporar a la dieta europea a mitjans del segle
XVII. En aquella època, la seva aparició al vell continent
va evitar que morís molta gent de fam, doncs degut a sequeres
i diverses malalties que van afectar els cultius de cereals, la patata
es va convertir en aliment bàsic. A meitat del segle XIX a Irlanda,
la destrucció de les collites de patates que va causar un fong
( Phytophthora infestans ) va provocar la migració masiva
de la població cap a EEUU.
Va venir d'Amèrica i se'n portà la gent cap a allà.
Curiós tot plegat, no?
A nivell agrari, la patata produeix més energia per hectàrea
que qualsevol cereal. En aquest sentit és un aliment més “sostenible” i
rendible.
Nutricionalment parlant, la patata és un aliment que ens proporciona
per cada 100 gr: 18 gr de glúcids o carbohidrats, 2,5 gr de
proteïna i 0,2 gr de lípids, amb un aport energètic
de 72 kcal. És rica en vit C i potassi. El seu alt contingut
en aigua fa que la densitat de nutrients no sigui tan elevada com en
altres aliments més secs.
Es recomana consumir patates com a plat principal
dos o tres cops per setmana. Amb la verdura, al vapor, al forn, estofades,
al microones, fregides (de tant en tant), emmascarades,..., qualsevol
llibre de receptes us donarà moltes idees.
El midó, forma majoritària en que es presenten els carbohidrats
de la patata, és molt digerible i assimilable si es consumeix
l'aliment just acabat de fer. A mesura que la patata es refreda, el
midó es va tornant més dificultós de pair i assimilar.
A la pell de la patata, sobre tot si ja ha fet grills, ha verdejat
(per donar-li la llum) o ha rebut cops, podem trobar la soladinina,
alcaloide molt tòxic. Es recomanable consumir-les pelades.
A la muntanya. Que fem amb la patata? Doncs,
si hem de carregar el seu pes a la nostra esquena, el millor és
optar pel puré de
patates. Ens podem emportar patata deshidratada en flocs, afegir aigua
calenta o llet i ja tenim el puré fet. Afegim tomàquet,
tonyina, pèsols, formatge, dauets de pernil o cansalada, salsitxa,.....,
Ja tenim un plat bo, bonic i barat per recarregar el nostre nivell
energètic i continuar l'endemà amb l'activitat de muntanya.
Altres
tubercles. El moniato o batata
( Ipomea
batates ); el nyame ( Dioscorea alata i D. esculenta );
la mandioca, casabe o iuca ( Manihot utilissima ), d'on
s'obté la tapioca; la xufla ( Cyperus esculentus ),
que macerada i ensucrada pasarà a ser orxata.
El dietista
Index d'articles