Grup 3.5 Aliments farinacis: els llegums
Els llegums
són llavors seques i separades de la seva tavella
(beina), procedents de plantes de la família de les lleguminoses.
Contenen una quantitat important de proteïna. Per aquest fet es
podria qüestionar la seva inclusió dins dels farinacis,
no excessivament rics en aquest nutrient. Però el fet de que
el seu origen estigui al regne vegetal i el voler simplificar la classificació dels
aliments ens condueix a posar-los dintre dels farinacis. Tenen una
gran importància nutricional i alimentària, no només
pel seu baix cost, sinó per la facilitat que hi ha en el seu
emmagatzematge.
La quantitat de proteïna que contenen oscil·la
entre els 19 y els 35 gr. (veure taula de nutrients a continuació).
Llegums
(100
gr.) |
Energia
Kcal |
Proteïna
gr. |
Glúcids
gr. |
Lípids
gr. |
Altres nutrients |
Mongetes |
285 |
19 |
53 |
1 |
Fibra, Mg, Fe, K |
Cigrons |
329 |
19 |
56 |
2 |
Fibra, Mg, Fe, K |
Llenties |
314 |
19 |
52 |
1 |
Fibra, Fe, K |
Soja |
422 |
35 |
30 |
18 |
Fibra, Mg, Fe, K, Ca |
També són llegums la fava, la guixa, el tramús,
el pèsol i el cacauet.
Diferents cultures que no han tingut
un fàcil accés
a la carn com a aliment, han après a combinar els llegums amb
altres aliments, ja que la proteïna que conté aquest aliment
no és de màxima qualitat. Si volem que sigui aprofitada
al màxim hauríem de barrejar, dins del mateix àpat,
aquest aliment amb cereals, patates o d'altres verdures. Per exemple,
a Sudamèrica és habitual el consum de les “tortas” de
blat de moro (cereal) amb “frijoles” (llegum) i a Àsia l'arròs
amb la soja.
Sense anar tan lluny, a casa nostra, un bon plat de bledes
amb cigrons ens aporta una qualitat i quantitat de proteïna més
que bona.
La flatulència que provoquen els llegums és
deguda a la presència d'uns oligosacàrids (un tipus de
sucres) que són fermentants per la nostra flora intestinal,
produint els incòmodes gasos.
Que vagi de gust !!!
El dietista
Index d'articles
|