Aliments
i nutrients, de què parlem?
D'una forma
acadèmica, els aliments estan definits com a matèries
primeres que en el seu estat natural, procesats o cuinats, són
consumits per l'home com a nutrients i com a font de satisfacció
sensorial.
D'una forma
més entenedora, parlem d'aliments com de "substàncies"
que,
sols
i en el seu estat natural: una pera o un platan,
sols
o barrejats amb altres, i transformats per l'indústria alimentària:
pastissos varis, precuinats, postres làctics,...., les "barretes
energétiques"
sols
o barrejats amb altres i cuinats a les nostres llars o a qualsevol refugi:
una paella, uns macarronets, o un "txuletó" de vedella
a la brassa (que sigui sense espinada, eh!),
ens proveeixen de nutrients i de plaer gastronòmic al consumir-los
i al compartir-los amb la nostra gent.
Un aliment
concret pot estar format per molts nutrients (la llet: proteines, greixos,
carbohidrats, vitamines A, D, E i K, calci, fosfor,...) o per un d'únic
(el sucre: sacarosa, la sal de taula: clorur sòdic)
Els nutrients
són entitats químiques ben definides, capacitades per
proveïr-nos d'energia i de matèrial, i de regular el nostre
cos. N'hi ha de dos tipus:
macronutrients,
químicament són compostos orgànics, i majoritaris
als aliments: els hidrats de carboni o carbohidrats, els greixos o lipids,
i les proteïnes. Són els que necessitem en més quantitat;
la seva funció és energètica (ens carreguen les
piles) i estructural (fan creixer els nens cap a dalt i a nosaltres,
si ens descuidem, cap els costats)
micronutrients, són
els nutrients minoritaris dels aliments: aquí hi tenim les vitamines,
que són compostos orgànics, i els minerals i oligoelements,
que són inorgànics. Les quantitats necesàries diariament
són mínimes, algunes de l'ordre de miligrams o micrograms.
Bàsicament, tenen funció reguladora, controlant i fent
asimilar millor altres nutrients.
L'aigua
no té categoría de nutrient, encara que estigui present
a la pràctica totalitat dels aliments i sigui imprescindible
pel nostre organisme, ja que normalment no és requereix d'un
esforç especial per obtindre-la. M'explico: tots els nutrients
requereixen d'un esforç fisiològic o metabòlic
per a ser transformats, asimilats i aprofitats per l'organisme, mentre
l'aigua no: tal com la ingerim (beguda o formant part d'un aliment)
es aprofitable al 100%. Pero no per aixó deixa de ser més
que imprescindible, tant en fase de activitat esportiva com en repós.
Podem passar-nos 3 mesos sense menjar absolutament res, pero sense beure,
no aguantariem més de 3 dies seguits.
el
dietista
Index
d'articles