La supercompensació.
La supercompensació
o sobrecàrrega de carbohidrats és una técnica que
ens permet aconseguir que la quantitat de glucògen muscular (era
la benzina super, recordeu ? ) sigui la màxima posible, de manera
que podrem gaudir d'un alt rendiment a la muntanya o a qualsevol altre
esport de resistència.
Estem intentant augmentar la capacitat d'amagatzematge de combustible
La tècnica
consisteix en el següent:
Uns 3
ó 4 dies abans de fer una sortida o d'una competició important
farem un entrenament molt intens, amb el que intentarem esgotar els
dipòsits de glucògen a la nostra musculatura, procurant
que sigui d'allo més esgotador, però el menys traumàtic
per a les articulacions : bicicleta, cross-trainig, natació,
etc..
Una cop
esgotat, o gairebé esgotat, el glucògen muscular passarem
a fer una sobrecàrrega mitjançant l'aplicació d'una
modificación en la nostra alimentació: incrementarem la
ingesta de carbohidrats al màxim, fins al punt de que la seva
proporció sigui d'un 70 o un 80 % sobre el total de calories
de la nostra dieta. Això no vol dir que mengem el mateix que
preniem abans, i ademés ½ kg de pasta al dia; el que vol
dir és que hem de disminuir la ingesta de greixos i de proteïnes
a favor de la ingesta de carbohidrats. El total de kcal diaries ha de
ser aproximadament igual que l'habitual
Són
3 o 4 dies d'afartar-nos de pasta, arròs, patates, llegums, fruita,...,
fins que ens surti per les orelles. Hauriem d'evitar (durant aquest
periode) consumir aliments integrals, doncs sino es fara difícil
que mengem la gran quantitat de HdC que necesitem, donada la gran capacitat
saciant de la fibra que contenen. El millor seran els cereals refinats
(sense clofolles).
Durant
aquest periode podem continuar entrenant però a un ritme que
sigui molt lleuger, per preservar al màxim els diposits plens
amb la "super" que hem carregat.
Si teniu
ocasió i ganes, proveu aquesta técnica i veureu com us
dóna bon resulta, millorant el vostre rendiment a la muntanya.
el dietista
Index
d'articles