La
vitamina C.
Més
d'una vegada hem sentit que la vitamina C, en persones sedentàries
o esportistes ocasionals, impedeix l'aparició de malalties
infeccioses (refredats i similars). Això es mitja veritat.
El cert és que la vitamina C redueix la duració i
la intensitat de l'episodi infecciós, ja que estimula l'activitat
de certs mecanismes immunitaris.
Hi
ha un estudi fet amb corredors d'ultramarató (cursa de 90
km) que diu el següent: després de fer la cursa, els
casos de refredats entre els corredors (població esportista)
era el doble que entre el grup control (població sedentària).
A l'any següent es va proposar a un grup de participants de
la cursa que fessin una cura de vitamina C: durant les 3 setmanes
anteriors a la cursa prendrien una dosis diària de 600 mg.
A un segon grup se'ls va donar un "placebo" (comprimits
de sucre en lloc de vitamina C, però se'ls va dir que era
vitamina C). El resultat va ser que 1 de cada 3 suplementats amb
vitamina C va agafar un refredat en les 2 setmanes següents
de la cursa, mentre que en el grup que va prendre el placebo es
va refredar 2 de cada 3 persones. I va resultar que la duració
i severitat dels símptomes va ser inferior al grup suplementat.
Podríem
concloure que els esportistes de gran fons, més susceptibles
d'agafar infeccions després de les seves extenuants activitats
(el sistema immunitari se'ls deprimeix), si fan una profilaxi amb
vitamina C, són menys susceptibles a les infeccions. Això
només passa en persones que practiquen esport de forma intensa
i continuada. Aquesta profilaxi és menys efectiva en la població
sedentària.
Ara
no aneu tots a comprar-vos comprimits de vitamina C com a bojos.
M'explicaré: resulta que l'activitat i eficàcia de
la vitamina C continguda en fruites i verdures es molt més
intensa (a igual dosi) que la d'un comprimit farmacèutic.
Això passa perquè en els vegetals l'àcid ascòrbic
(nom químic de la vitamina C) ve acompanyada amb altres nutrients
que afavoreixen l'absorció i utilització de la vitamina.
Altrament,
la vitamina C no només ens suavitza els refredats; sinó
que també optimitza l'absorció del ferro procedent
dels vegetals, i intervé en la síntesi del colagen
( proteïna que constitueix alguns teixits tous del nostre organisme
com tendons, lligaments, cartílags,...)
Si
volem reforçar la ingesta de vitamina C de cara a la temporada
d'hivern heu de saber que, 100 gr. de kiwi contenen 300 mg. de vit
C, 100 gr. de groselles negres, papaia o mango 150 mg. de vit C,
100 gr. de maduixes, llimona, taronja o pebrot vermell 100 mgr.
de vit C i 100 gr. de pinya, aranja, espàrrecs o enciam (fulles
verdes) contenen 50 mg. Aquest contingut pot ser variable en funció
de la frescor i del grau de conservació i/o maduresa del
vegetal. També convé saber que la vit C es desnaturalitza
(deixa de tenir activitat biològica) amb el calor i la llum.
Les
recomanacions diàries d'ingesta d'aquesta vitamina estan
en 100 mg. Però una dosi amb efecte profilàctic podria
ser de 1000 mg al dia (uns 3 kiwis i 1 taronja diària). I
això no es dopping.
No
cal patir per prendre aquesta quantitat, doncs l'excés d'aquesta
vitamina no és tòxic, i s'elimina per l'orina. Només
si tens tendència amb fer litiasis (càlculs renals),
cal anar en compte. I en el cas extrem de prendre una sobre dosis
molt alta, només agafaríem com a màxim unes
……… de les fines.
Que
vagi de gust !! el dietista
El dietista
Index
d'articles