AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA


Els suplements dietètics per a esportistes. Part I

Es tracta d'uns productes que s'han posat de moda fa pocs anys als que s'atribueixen tota una sèrie de efectes (de vegades més irreals que reals) que, d'una forma o d'una altra, fan augmentar el rendiment esportiu. També se'ls anomena substàncies ergogèniques.

El seu us indiscriminat i abusiu pot, no solament no donar el resultat esperat, sinó fins i tot, provocar problemes de salut. Pots creure o no en els seus efectes i fer-ne ús, però cal anar amb compte amb ells. Hi ha diferents factors que dificulten la seva acció en el nostre cos:

•  La tendència de l'organisme és a funcionar com un balancí (homeòstasi): vol equilibrar les mancances o els excessos mitjançant mecanismes de “feedback” molt precisos. Si tenim un dèficit d'alguna substancia determinada, el cos centrarà els seus esforços a sintetitzar-la en quantitat suficient. Si resulta que a l'organisme li hi estem proporcionant de forma externa alguna substancia que ja sintetitza ell de forma natural, la fabricarà en menor quantitat i, fins i tot, la pot arribar a deixar de fabricar.

•  Per altra banda està el tema de l'absorció: una substància, per arribar a estar a la sang a una concentració que tingués efecte, s'hauria de prendre en quantitats exagerades. Llavors no parlem de suplements, parlem de fàrmacs, i el tema es complica. Molts suplements estan presentats en formes que son danyades pels àcids estomacals i no arriben al intestí en quantitat suficient per a que, després de ser absorbides, provoquin cap efecte. O simplement, la forma química del suplement no és absorbible i/o te cap efecte per a l'organisme.

Molts d'aquest suplements, de naturalesa vitamínica, mineral o altres, els podem obtenir dels aliments de la nostra dieta diària. Un apunt: les maduixes tenen a la seva composició química mes de 500 compostos químics diferents. Tenint en comte que cadascú d'ells te un efecte biològic propi..... Millor menjar de tot i bo que consumir suplements dietètics amb “efectes miraculosos”.

No espereu un gran efecte d'un suplement meravellós que us doni força i resistència sense límits. En general, cal ser assenyats i no creure'ns més d'1/3 del que ens prometen. I, sobre tot, deixar-nos aconsellar per professionals de la nutrició (dietistes o metges) abans d'optar pel consum d'aquests productes. Si us interessa conèixer més sobre el tema, escriviu a la secció de la carmanyola (pàgina Web de l'Agrupa).

Intentaré llistar els productes que més anomenada tenen i els seus suposats efectes. No estan tots els que són ni són tots els que estan. Això si, tots son legals i es poden trobar al comerç especialitzat.

 

• Àcid alfa-lipòic
. Es un coenzim hidrosoluble amb funcions molt similars a les de les vitamines del grup B. Forma part de complexes multienzimàtics localitzats a dintre de la mitocòndria (orgànul cel·lular), essent molt important en la metabolització de carbohidrats, proteïnes i greixos per donar energia.

•  Àcid ferúlic . És un polifenol associat a la fibra dietètica, amb efectes antioxidants i sobre l'hormona del creixement.

•  Aspartats . Son sals de potasi i de magnesi utilitzats per tractar la fatiga.

•  Bor . Pot incrementar els nivells de testosterona en sang. Anabolitzant.

•  Cafeina . Pot accelerar l'ús del greix corporal com a font d'energia. Incrementa l'afinitat dels miofilaments (filaments de la cèl·lula muscular) pel Ca++, afavorint la contracció muscular.

•  Carnitina. És un “transportador” dels àcids grassos dintre de la mitocòndria cel·lular. Afavoreix la combustió de greixos.

•  Bicarbonat. És un alcalinitzant que disminueix l'efecte que te l'àcid làctic sobre el pH de la sang i la fatiga muscular.

•  Coenzima Q10 . Actúa amb la producció de ATP. Energétic potent.

•  Compostos de Smilax . S'extrau de l'arítjol (zarzaparrilla en espanyol). Se l'hi atribueixen efectes anabolitzants.

•  Creatina . Augmenta la força i desenvolupa el volum muscular. En les carns vermelles la podem trobar de forma natural.


Index d'articles