AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA


Les taronges i altres cítrics.

Les taronges són unes fruites que pertenyen a la familia de les rutàcees i que tenen el nom científic de Citrus sinensis (L.) Osb. Són originaries de la Xina i el Japó, que juntament amb les llimones, van ser introduïdes a la península pels àrabs quan, ja fa uns segles, van venir a “envair-nos”. I encara que van venir a “civil.litzar-nos” en nom d’Alà, no van exterminar a ningú. Però això seria un altre tema que surt de la dietètica i la nutrició....

Les taronges s’agafen dels arbres a la tardor i a l’hivern. Però tenim disponibilitat d’elles durant tot l’any gràcies a la tecnologia de la refrigeració. Cal tenir en compte que les més “llustroses” estan tractades amb productes químics per donar-los un aspecte molt atractiu als ulls. Però no penseu que nutricionalment són millors que les de color mat.

A nivell nutricional, podem dir el mateix de taronges, llimones, aranges i mandarines, així com de totes les seves varietats. Són pràcticament equivalents. En les taronges podem trobar vitamines A, B1, B2 i C, potasi, calci i fòsfor. També hi trobem àcids orgànics, carotenoides i flavonoides. Tenen propietats diürètiques, antiraquítiques, antioxidants i preventives en front de diverses malalties. Degut al seu contingut en cel·lulosa tenen propietats laxants. L’àcid cítric té cert poder desinfectant pel budell.

Cuadro de texto: Taronges	Per 100 gr  Energia	44,0 Kcal Glúcids	9,0 g Proteïnes	1,0 g Lípids	0,4 g Fibra	1,7 g Vit. C	50,0 mg Potasi	200 mg  Un gran avantatge de les taronges és la gran quantitat de vitamina C o àcid ascòrbic que contenen. Els efectes de la vitamina C són, a grans trets, els següents:

 • Estimula del sistema immunitari. Preventiu en front refredats i altres infeccions.
 • Fa disminuir la histamina a la sang. Alleugera els símptomes dels refredats.
 • Afavoreix la síntesi de col·lagen, substancia molt important com a formadora de cartílag i altres teixits tous del nostre organisme. Molt important per als esportistes de muntanya que es castiguen tant les articulacions i els tendons.
 • També és conegut l’efecte positiu sobre les persones que fumen, ja que el fum del tabac, entre altres efectes negatius, actua com poderós oxidant que, en certa mesura, queda compensat amb la acció antioxidant d’aquesta vitamina.

  Si consumiu 2 cítrics al dia aportareu al vostre organisme una quantitat de vitamina C força interessant, superior a les recomanacions (60 mg/dia). Cal tenir en compte que, un excés de vitamina C (parlem del ordre de 1 ó 2 grams/dia), pot arribar a causar com a màxim una diarrea, depenent de la tolerància de cadascú. Per la qual cosa, si mengeu més quantitat de la recomanada, no passarà absolutament rés.

A la muntanya, portar taronges o mandarines és una opció molt aconsellable. És un tipus de fruita que resisteix relativament bé les condicions adverses de ser transportades a la motxilla: cops, pes a sobre,..., però sense passar-nos.

Que vagi de gust!!

el dietista

Index d'articles