Els  cereals integrals
      L’ordi, la civada, el  sègol, el blat, l’arròs i el blat de moro han sigut sempre elements fonamentals  en la dieta humana. Aquests cereals s’han consumit al món en una gran varietat  de productes, des de la pasta a Itàlia fins a les “gachas” de civada a Escòcia.  Però la majoria de productes s’elaboren a partir dels cereals refinats,  eliminant, al triturar-los, les parts exteriors del gra. Es conserva l’albumen,  format principalment per fècula (midó), d’on s’obté la farina blanca.
      Trobem que als cereals  integrals hi ha:
      
        
          - Vitamina E
- Complex vitamínic B
- Minerals: seleni, zenc, coure,  ferro magnesi i fòsfor, a banda de proteïnes, hidrats de carboni complexos i  lignans (fitoestrògens protectors amb propietats contra les malalties cardíaques  i el càncer.
 
       Es va  fer un estudi a EEUU a més de 34.000 dones de 55 a 69 anys d’edat en el que  els individus que consumien al menys una ració de cereals integrals al dia  presentaven un risc significativament inferior de morir per una malaltia cardíaca  que els que no consumien gairebé aquest aliment.
Es va  fer un estudi a EEUU a més de 34.000 dones de 55 a 69 anys d’edat en el que  els individus que consumien al menys una ració de cereals integrals al dia  presentaven un risc significativament inferior de morir per una malaltia cardíaca  que els que no consumien gairebé aquest aliment.
        
  Els hidrats de carboni  que posseeixen el cereals integrals son fermentats per la flora intestinal, convertint-se  en àcids grassos de cadena curta que ofereixen certa protecció en front del  càncer de cólon.
  
  Si es consumeixen en gran  quantitat, especialment en cru (segó sense processar), hauríem d’anar amb  compte, doncs en la fibra que contenen es troben els fitats, que redueixen  l’absorció i la utilització per part de l’organisme de minerals com el calci i  el zenc. Els enzims del llevats que intervenen en l’elaboració del pa i els  diferents processos tèrmics que es fan servir per a obtenir els cereals  d’esmorzar, destrueixen gairebé tots el fitats.
      El pa i els cereals  d’esmorzar integrals, l’arròs integral, o les galetes integrals no abunden a la  nostra dieta. Una ració de cereals per a esmorzar o consumir de tant en tant  galetes integrals i diàriament pa integral es més que suficient per  aprofitar-nos al màxim de tot el que ens donen els aliments integrals,  millorant la nostra salut  i reduint el  risc de desenvolupar certes malalties. 
      el dietista
          
           Index d'articles
 
          Index d'articles