Dietètica i nutrició a la muntanya
Els àcids grassos omega 3 (Ω-3 ó n-3)
Repassem biologia: els àcids grassos formen part dels triglicèrids, les molècules que conformen els greixos. Cada triglicèrid està format per tres àcids grassos i un glicerol que els uneix. Cal tenir en compte que els greixos, a banda de ser uns bons proveïdors d’energia pel nostre cos, també tenen altres funcions biològiques. Els Ω-3 pertanyen al grup dels àcids grassos poliinsaturats, essent l’EPA i el DHA els principals. Els Ω-3 es troben al peixos, sobre tot als blaus.
Peix blau
(alt contingut en greix) |
Peix blanc
(baix contingut en greix) |
Anxova, seitó |
Lluç |
Areng |
Rap |
Verat |
Llenguado |
Tonyina |
Mòllera |
Sardina |
Nero |
Salmó |
Bruixa |
Bonítol |
Gall |
Una vegada han estat adsorbits pel nostre cos, els Ω-3 es poden transformar en eicosanoids, substàncies que tenen com a efecte fer augmentar el diàmetre dels vasos sanguinis i disminuir l’agregació plaquetària. Com a curiositat podem explicar que els inuits (esquimals), que s’han alimentat fins no fa massa anys casi exclusivament de peix i carn de foca, presentaven una incidència de malalties cardiovasculars pràcticament nul·la.
A nivell de rendiment esportiu s’ha parlat dels següents efectes:
- Millora de la captació d’oxigen i nutrients al muscle, degut a la disminució de la viscositat a la sang, la vasodil·latació capil·lar i l’augment de la deformitat de les plaquetes.
- Estimulació del metabolisme aeròbic al augmentar el VO2 màx.
- Increment de la alliberació de l’hormona del creixement.
- Reducció de la inflamació causada per la fatiga muscular i el sobreentrenament.
- Modulació de la síntesi d’eicosanoids, afavorint les seves propietats antiinflamatòries.
A la muntanya podem gaudir de les fantàstiques propietats del peix consumint-lo en conserva: sardines, bonítol, tonyina,... Però cal considerar, donat el seu contingut en greix i proteïna, que no és un aliment fàcil de ser paït. Cal menjar-ho una vegada ja hem acabat l’activitat física. I fora de la muntanya, cal seguir la recomanació de consumir peix 3 cops per setmana, fresc o congelat: és sinònim de salut.
Àlex Pérez
Dietista-Nutricionista Que vagi de gust !!
Index d'articles