Agrupació Excursionista "Catalunya"

 Imatge de mostra El dia 29 de maig, a la sala d’actes del centre Cívic Sagrada Família, es va efectuar la cloenda d’aquest cicle que es va iniciar el mes de maig de l’any passat i que ha constat d’11 projeccions, dues dedicades als més petits.


El dia 29 de maig, a la sala d’actes del centre Cívic Sagrada Família, es va efectuar la cloenda d’aquest cicle que es va iniciar el mes de maig de l’any passat i que ha constat d’11 projeccions, dues dedicades als més petits.
El President de l’Agrupació, Jep Tapias, saluda i agraeix la presència en aquest acte del 1er. Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Sr. Carles Martí i del President de la Regidoria de l’Eixample, Gerard Ardenui, que moments abans havien visitat el nostre local i havien signat al Llibre d’Honor.

 

Imatge de mostraFa una mica d’història del trasllat de la nostra entitat, des del barri antic on va néixer, fa gairebé cent anys, al de la Sagrada Família. Agraeix a la Regidoria, al Centre Cívic, a la Biblioteca i als responsables de Mercats Municipals les facilitats i l’acolliment que ens han dispensat des del primer dia. També agraeix la tasca portada a terme per Manuel Cabanillas, Comissari del Cicle.
El Comissari, Manel Cabanillas, agraeix la presència de personalitats i socis en aquest acte en que es commemora el 56è aniversari de la primera ascenció a l’Everest el dia 29 de maig del 1953 per Sir. Edmund Hillary i el xerpa Tensing.
Fa una menció a J. Antoni Pujante que acaba d’arribar del Camp Base de l’Everest afectat de congelacions a les extremitats i que ens acompanya.

Pren la paraula el Sr. Carles Martí que agraeix l’acollida i fa una glossa de les virtuts de l’excursionisme i de la necessitat d’entitats que com la nostra encarnen aquests ideals i estan compromeses en tasques de defensa i protecció de la natura, no se les pot deixar llanguir, i cal que l’Administració, dintre de les seves possiblitats, els hi faciliti els camins per reeixir i desenvolupar-se.

El Comissari presenta la projecció del muntatge de Glòria Fontanals “AEC de 0 a 8000 m” i de la pel•lícula “Expedició Gas Natural a l’Everest” del 1993, a la que hi va participar el nostre soci J. A. Pujante que després d’un greu accident, va assolir el cim del sostre del mon i hi va fer onejar l’ensenya de la nostra entitat. Cal remarcar que aquesta expedició estava destinada de forma preferent a fer neteja de la gran quantitat de deixalles acumulades, principalment al Coll Sud, després d’anys d’expedicions.

 

Imatge de mostra


Acabada la projecció, Manuel Cabanillas fa un perfil de l’historial de Pujante, dels seus “Seven summits”, dels seus llibres, etc. i li cedeix la paraula per que expliqui el motiu de l’expedició, de la que acaba de tornar.
Pujante, en presència de Carles Vallès, membre de l’expedició catalana del 1985, que va coronar el cim, explica que el motiu era fer cim el dia de l’aniversari de l’ascensió de Hillary. No va ser possible degut a les condicions climatològiques. A la cota dels 8400 m, amb membres d’altres expedicions, també afectats de congelacions i problemes de visió va haver de deixar-ho. Va dir que ara són les generacions més joves de l’AEC les que han de recollir la torxa.
Va comunicar que ha proposat a l’Ajuntament,  dedicar un carrer a Sir. Edmund Hillary i que les gestions van per bon camí.
Acte seguit va respondre unes quantes preguntes dels assistents.

Abans de cloure l’acte, Manuel Cabanillas va agrair la col•laboració a aquest Cicle dels socis de l’Agrupació, Glòria Fontanals, Manel Navarro i Jordi Romagosa amb una placa record del Cicle; i a Marc Navarro, Joan Tarruella i Francesc Reixach amb unes pedres de l’Everest, portades per Pujante. També va rebre un obsequi de l’Agrupació el propi Cabanillas per l’organització d’aquest Cicle a casa nostra.

 

Imatge de mostraUnes paraules de Jep Tapias, van donar l’acte per acabat, no abans però, del ja clàssic sorteig de material de muntanya. Ah, i també la degustació d’un te tibetà al local de l’Agrupació.

Josep Montagut


Paraules amb que en Manuel Cabanillas va concloure l’acte

El Cicle Everest “Memorial Sir EDmund Hillary”, va gestar-se amb motiu del canvi de seu de l’Agrupació Excursionista “Catalunya”, en una conversa amb l’amic y president de l’Agrupació, en Josep Tapias.
En aquest darrers 13 mesos les activitats del Cicle han ajudat a omplir la vida de la nostra Entitat, tenint com a principal motor del “Memorial”, les projeccions sobre l’Everest.

La feina ha estat feixuga i com que “és de bien nacido ser agradecido” vull fer arribar el meu agraïment a tots els col•laboradors, començant pel president de l’Agrupa i molt especialment a Manel Navarro, Glòria Fontanals i Jordi Romagosa, la seva ajuda, al llarg d’aquests quasi 400 dies. Ha fet que la feina fos més planera, si tenim en compte, que la fita que ens vam marcar, amb el president i la Junta directiva, va ser molt alta, Junta a la que vull agrair la confiança i llibertat que m’han donat per dissenyar i fer que el projecte hagi estat una realitat.

Tampoc puc oblidar a Lluis Belvis (Cònsol general del Nepal), a Marc Navarro i Joan Ginesta, companys i amic que han col•laborat en diversos camps, a l’hora de buscar i preparar les pel•lícules presentades.
Evidentment també l’agraïment a les empreses Grifone i Boreal així com a esports Balmat, sense ells el cicle no hauria estat el mateix, sense oblidar-nos de la Regidoria del districte de l’Eixample de l’ajuntament de Barcelona que des del primer moment ens va dir “Sí, endavant”.

I, sobre tot, un agraïment a tots vosaltres que, mes a mes, heu participat, amb la vostra presència a les projeccions i d’altres activitats, tota vegada que sense vosaltres el Cicle no tindria cap raó de ser.
Tretze projeccions, dos d’elles pels més petits, que també van poder practicar l’escalada a un rocòdrom, un parell de sopars amb gastronomia nepalesa-tibetana, amb més d’un centenar de comensals, dos curset, bàsics de GPS, informació a pàgines web i articles al butlletí, han estat el programa del Cicle.

A tot l’esmentat, afegir un homenatge de per vida a Sir EDmund Hillary, un personatge Universal que a l’any 2013 perpetuarà la seva presència a Barcelona amb un espai, plaça o car-rer, que durà el seu nom. Iniciativa del soci que el 16 de maig de 1993 va fer onejar la senyera de l’Agrupa al sostre del món i que avui, dos dies després de retornar de la seva segona expedició a l’Everest, amb mans i peus afectats per les congelacions. No ha volgut perdre’s aquest acte que tancarà el cicle de projeccions amb el documental filmat en el transcurs de l’Expedició Gas Natural a l’Everest”, en Josep Antoni Pujante
.
Desitjo que aquest “Cicle” que compte amb el vist i plau de June Mulgrew, vídua del Sir EDmund Hillary, sigui el primer d’un llarg camí d’activitats de la nostra Entitad que el 2012 celebrarà el seu centenari, un camí amb el que espero poder seguir trobant-vos.

 

 Gràcies a tots!

 

Imatge de mostra