Agrupació Excursionista "Catalunya"

Trobada Espeleo a Arbas

ERE
ERE112x98
Data: 24/09/2022 - 25/09/2022

Aquest any 2022, l’Equip de Recerques Espeleològiques (ERE) de l’Agrupació Excursionista “Catalunya” (AEC) fa 70 anys. L’ERE fou fundada l’any 1952 essent el segon grup espeleològic més antic de Catalunya, després del GES del Club Muntanyenc Barcelonès. Amb la recent fusió del GES amb altres entitats passem a ser el grup més antic que es manté intacte a Catalunya i una de les primeres seccions que es van fundar a la península.

Coincidint amb els 70 anys de la nostra secció i començant el projecte “Camí cap al 75è aniversari”, enguany fa 75 anys d’un fet també històric. El descens per primer cop al fons de la Henne Morte, cavitat emblemàtica per a molts, que va assolir el rècord de profunditat mundial en el seu moment i per això farem el campament al massís que alberga la cavitat. És per aquest motiu que volem celebrar els dos aniversaris amb una trobada, convidant a tota la comunitat espeleòloga.

La trobada serà els dies 24 i 25 de setembre al massís de la Coume Ouarnède, aprop del poble francès d’Arbas per gaudir del sistema més gran de França, Réseau Félix Trombe. Durant aquests dies hi haurà varies cavitats instal·lades, conferències i altres activitats perquè la gent pugui gaudir de la pràctica espeleològica simplement portant el seu material personal de progressió.

EL SISTEMA FÉLIX TROMBE

El sistema FÉLIX TROMBE – HENNE MORTE es troba al massís de la Coume, proper a la població d’Arbas, a l’Alta Garona, França. A uns 80km de Vielha, al Pirineu francès. És el sistema més profund de França amb 1000m de desnivell, un recorregut d’uns 120km i 58 boques d’entrada connectades entre si. Durant anys ha estat i segueix sent punt de pelegrinatge per molts espeleòlegs. Des de temps de Casteret i Loubens el massís ha estat explorat i visitat per milers d’amants del món subterrani. El sistema ofereix tot tipus d’itineraris tècnics amb rius i zones aquàtiques, meandres desfondats, grans verticals...però també recorreguts senzills horitzontals amb grans sales i racons plens d’espeleotemes per gaudir d’activitat més tranquil·la. Aquesta morfologia variable ofereix una infinitat de possibilitats, des de itineraris d’iniciació fins a jornades extenses d’alt nivell.

 

 

CAVITATS INSTAL·LADES DURANT LA TROBADA

Per tal de que tothom pugui gaudir de la trobada, l’ERE deixarà instal·lades diverses cavitats de diferents graus de dificultat, de classe 1 fins a 5. Podrem progressar per coves horitzontals on l’ús del material de progressió vertical serà pràcticament testimonial, fins a cavitats verticals més exigents i travesses de varies hores.

Totes les cavitats instal·lades durant la Trobada seran equipades íntegrament amb la corda PARALLEL 10'5 dels nostres patrocinadors PETZL i Travessa. Per donar encara més color a l'esdeveniment s'instal·larà cada cavitat amb un color diferent per poder diferenciar cada zona del sistema i ajudar així als participants que decideixin realitzar la integral o travesses convinades a localitzar a quina part del sistema es troben.

Quan els participants facin el registre d’entrada a la concentració se’ls hi farà entrega del dossier “Topos d’Arbas 70 anys ERE-AEC” amb les topografies, coordenades i tota la informació necessària perquè els participants puguin afrontar les activitats amb garanties d’èxit. Com a invitat d’honor tindrem a Sylvestre Clément, autor del mític llibre vermell “Réséau Félix Trombe – Henne Morte” i coneixedor del sistema que ens farà d’ambaixador de l’ERE a la zona. Davant de qualsevol dubte sobre el terreny, a la recepció de la trobada es podrà consultar qualsevol informació referent a les cavitats i activitats proposades durant la trobada.

Henne Morte

Commemorant el 75è aniversari de l’arribada al seu fons per primera vegada de la mà de Marcel Loubens al 1947, els participants podran realitzar la clàssica travessa Henne Morte-Commingeois que estarà instal·lada en fixe. (8h aprox.)

Gouffre Fraternité – Grotte de Pène Blanque (la Gran Travessa de Félix Trombe)*

Com a plat estrella de la trobada facilitarem la possibilitat de realitzar la travessa de màxim desnivell que es pot fer al sistema, sense necessitat d’equip d’espeleobusseig, per aquells esportistes amb més nivell tècnic (22h aprox). Des de la connexió feta els últims anys per Sylvestre Clément de Fraternité a Félix Trombe, l’emblemàtica Couquille ha deixat de ser l’entrada més alta del sistema i Fraternité l’ha superat per poc més d’una trentena de metres.

*IMPORTANT!!! L’ERE només instal·larà l’entrada i sortida de la travessa i varies cavitats amb funcionalitat d’escapatòria. Els participants que vulguin realitzar la travessa hauran de dur un mínim de dues cordes de 60m (recomanable una tercera) per progressar pels rius de TDV i de PDG. L’ERE-AEC i l’equip organitzatiu no es farà responsable dels possibles incidents soferts durant aquests trams ni de l’estat de les instal·lacions de les parts mencionades anteriorment (riu TDV i riu PDG). Tot i això a dia d’avui, ambdós rius han estat revisats i estan equipats òptimament, i les instal·lacions en bon estat per a la pràctica de la tècnica de doble corda.

Durant el transcurs de la travessa, cada 5h-6h es tindrà la possibilitat de sortir a superfície per una de les cavitats instal·lades en fixe per l’organització. Permetent l’escapatòria dels participants en cas d’imprevist o incident. Les cavitats instal·lades seran les del següent apartat (cavitats emblemàtiques).

Cavitats Emblemàtiques

 • Gouffre Raymonde fins al puit Delteil -150m aprox. (5h anada i tornada)
 • Trou Mile fins a la sala TDV -220m aprox. (7h sortint per Indomptables)
 • Gouffre Indomptables fins a la sala TDV -80m aprox. (3h anada i tornada)
 • Gouffre Pont de Gerbaut fins al réséau Bernadette -120m aprox. (3h anada i tornada)

 

Cavitat sorpresa (fora del llibre vermell)

Un altre dels plats estrella que ens reservem, és una cavitat fora de llibre que es podrà visitar pels assistents que vinguin a la trobada. La topografia s’inclourà dins del llibret de “Topos d’Arbas” que s’entregarà a la recepció quan es faci el registre d’entrada a la concentració.

Cavitats de descoberta i espeleokids

 • Grotte de la Coume Nère: cavitat de descoberta de recorregut pràcticament horitzontal. (1h)

*IMPORTANT!!! Els temps marcats en totes les cavitats són orientatius per un grup de 4 persones, autònomes en les tècniques de progressió vertical  i no es consideren les aproximacions, ni els retorns fins a les cavitats en els temps establerts.

 

CONFERÈNCIES

Durant la tarda de dissabte tindrà lloc un espai de conferències a la seu de la trobada. Per dur-ho a terme comptem amb:

 • Víctor Ferrer - Espeleomedit
 • Carlos Flores - 17 Picos / 17 simas
 • Toni Rocías, Joaquim Martínez, Ramon I. Canyelles, Salvador Vives i Josep Lluís Alminyana - Taula rodona dels 70 anys d’història de l’ERE-AEC dins del context històric de l'espeleologia catalana. (Dinamitzador Ferriol Canyelles)
 • Ferriol Canyelles (amb l'assessorament de Sylvestre Clémént) - Sistema Félix Trombe i la Henne Morte

TALLERS

El diumenge al matí es realitzarà un petit seminari de tecnificació (autosocors, evacuació i iniciació al espeleosocors). Taller obert a tothom amb inscripció prèvia en el moment del registre a la Trobada. Impartit pel grup de Tècnics Esportius en Espeleologia.

OBSERVACIÓ GUIADA DE L’UNIVERS

Pels participants que arribin divendres a la tarda o es quedin diumenge a la nit hi haurà una sessió d’observació de cel nocturn de la mà de Ramon I. Canyelles, Monitor Astronòmic Starlight.

ITINERARIS PEL BOSC DE LA COUME

Si alguna cosa enamora tot just arribar a les rodalies d’Arbas, és el majestuós bosc de fades que decora aquest massís càrstic. Per totes aquelles persones que assisteixin a la trobada i no es vulguin posar sota terra, a la recepció de la Trobada s’indicaran possibles itineraris per poder gaudir de racons oblidats o llocs emblemàtics com el Pic de Pène Blanque.

SEU DE LA TROBADA

El lloc escollit per a la recepció i acollida dels participants és el Châlet de Paloumère a la població d’Herran a un 800m d’altitud. L’alberg disposa d’espais per a la recepció, conferències, punt de control, menjador, aparcament...

 Les habitacions de l’alberg són de 4, 6 i 7 persones amb lliteres i llits individuals. També disposa de cuina comunitària per poder cuinar durant la trobada. Si el temps acompanya la nit del dissabte farem un rom cremat de germanor a l’exterior de l’alberg, després de l’hora de sopar. També tindrem sortidors de cervesa artesana de la casa BIERBOI amb la seva cervesa clàssica i mostres de la cervesa per espeleòlegs ABISMO.

  

*IMPORTANT!!! L’organització no es fa responsable de les dietes. No tenim càtering ni servei de cuina. Cada participant s’haurà de fer càrrec dels seus àpats. Cal tenir present que no hi ha grans supermercats a la zona i els restaurants més propers estan a uns 10km del Châlet.

CONCURS DE FOTOGRAFIA

Perquè quedin records gràfics de la trobada oferim als participants participar en un concurs fotogràfic. Aquest concurs consisteix en fer una foto de la trobada i penjar-la a l’Instagram de l’Agrupació Excursionista “Catalunya”. Les dues fotografies que hagin obtingut més likes el dia 3 d’octubre de 2022 a les 00:00h, obtindran una invitació per l’acte de celebració del “Camí cap als 75 anys de l’ERE-AEC” del 2023. I la que quedi en primera posició, a més a més guanyarà un val de compra pel valor de 50€ a la botiga d’esports de muntanya Travessa.

CAMPANYA DE NETEJA A FÉLIX TROMBE – HENNE MORTE

Més d’un segle d’exploracions al massís d’Arbas han causat danys al fràgil ecosistema cavernícola que alberga la zona. Per sort les últimes dècades els espeleòlegs estan intentant posar remei aquest impacte mediambiental al món subterrani. Per aquest motiu volem sumar-nos a la tasca que fan tots aquests col·lectius que vetllen per recol·lectar els residus de les grans expedicions del segle passat.

Durant el registre d’entrada a la Trobada es repartiran bosses perquè els participants que vulguin, posin el seu granet de sorra en la neteja d’aquestes cavitats i entre tots puguem recollir el màxim de deixalles possibles.

OBLIGACIONS PER PART DELS PARTICIPANTS I L’ORGANITZACIÓ

 • Tots els participants que realitzin activitat espeleològica hauran de disposar d’una assegurança privada d’accidents o de la llicència federativa que cobreixi l’activitat. Aquesta s’haurà d’enviar per correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
 • Els participants es comprometen a actuar amb bona fe i respectant a l’entorn, el material col·lectiu, als altres participants i als membres de l’organització.
 • Tots els participants que realitzin espeleologia hauran de portar l’equip personal complet i el nivell tècnic i físic suficient per a la pràctica esportiva espeleològica.
 • L’organització es farà càrrec de tot el material col·lectiu per a la realització de les activitats, exceptuant els rius de TDV i de PDG que estaran equipats per realitzar els trams amb la tècnica de recuperació de corda.
 • Qui realitzi la Travessa de màxim desnivell i/o itineraris pel riu de TDV o el Riu de PDG haurà de portar mínim dos cordes de 60m en bon estat per poder progressar per les instal·lacions equipades per corda doble. Molt recomanable portar una tercera corda d’emergència.
 • L’organització no es fa responsable de l’estat de les instal·lacions d’aquells itineraris fora del programa ni dels possibles incidents ocasionats per la mala praxis en qualsevol de les zones del sistema.
 • Si algun participant detecta alguna instal·lació en mal estat, haurà de comunicar-ho a l’organització per revisar-la i canviar-la quan més aviat millor.
 • En cas de trobada de dos grups en alguna cavitat, els participants que es trobin en ascens tindran preferència de pas respecte als participants en descens.
 • Els participants hauran de registrar-se a la recepció de la Trobada i anotar-se a les taules de control abans d’entrar i un cop hagin sortit de cada cavitat.
 • Els participants tenen el deure de respectar tant el medi subterrani com l’exterior, per tant, no embrutarem ni malmetrem l’entorn.
 • L’organització es reserva el dret de realitzar canvis durant la Trobada per temes logístics, meteorologia o qualsevol altre causa de força major.
 • Per la seguretat dels participants l'organització emplaçarà un bivac d'emergència a la sala TDV amb material de pernoctació, botiquí, mantes tèrmiques, fonts de calor, gas... el bivac també disposarà del sistema de comunicació subterrani TEDRA. Per poder tenir comunicació directe amb l'exterior en cas d'incident o accident.

 RECOMANACIONS

 • Existeix la possibilitat d’allotjament el dia previ i posterior a la Trobada al mateix alberg per (12’22€/nit). Nosaltres hi serem ;) Les nits extres d’allotjament compten a càrrec de cada participant (no està inclòs en el preu de la Trobada, però ens reservaran tot l’alberg per nosaltres). El preu de la Trobada només inclou la nit del dissabte pel que fa l’allotjament. Si hi ha gent interessada en dormir a l’alberg la nit del divendres i/o diumenge que ens ho comuniqui per e-mail quan enviï el comprovant de l’assegurança d’accidents per tal de poder reservar.
 • Recomanem unificar cotxes per venir a la Trobada. Apart de l’estalvi econòmic i les conseqüències ecològiques, la zona no té gaires llocs d’aparcament. Agraïm en la mesura del possible ser conscients de la circumstància per simplificar la gestió organitzativa.
 • Portar sac de dormir i/o llençols per dormir a l’alberg
 • L’alberg disposa de cuina per poder cuinar independentment. Important portar menjar ja que no hi ha botigues properes obertes en cap de setmana a la zona.
 • Portar roba d’abric i pluja per si tinguéssim males condicions meteorològiques.
 • Portar l’equip adequat i en bones condicions per a la pràctica de l’espeleologia alpina.
 • Molt recomanable portar una clau del 13 per si trobéssim algun cargol d’spit afluixat
 • Félix Trombre és una cavitat alpina amb temperatures entre els 6 i els 12 graus en funció de la zona on ens trobem. És importantíssim que cada persona i cada equip es faci responsable de la seva pròpia seguretat. És de vital importància portar un punt calent, brúixola, menjar d’atac, roba i calçat adequat.

 INSCRIPCIONS

 El preu de la inscripció és el següent:

 • Adults:
  • 36 € amb allotjament la nit del dissabte
  • 26 € sense allotjament
  • Nens menors de 12 anys
   •  18 € amb allotjament la nit del dissabte
   • Gratuït sense allotjament

   El preu inclou:

  • Aprofitament de les cavitats instal·lades per a la pràctica espeleològica
  • Allotjament de la nit del dissabte a l’alberg
  • Rom cremat de germanor
  • Samarreta de l’esdeveniment
  • Documentació tècnica (Mapes i topografies)
  • Assegurança de Responsabilitat Civil
  • Accés als tallers de tecnificació de diumenge
  • Accés a les conferències
  • Observació de cel nocturn

  Per completar la inscripció i que sigui vàlida, s’ha d’omplir el formulari d’inscripció, enviar l’assegurança per e-mail (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) i fer la transferència bancària al compte de l’AEC: ES72 3025 0017 4114 0003 1058. A la transferència caldrà indicar el nom i cognom del participant i la paraula 70ERE.

  Les inscripcions es tancaran el dia 15 de setembre de 2022 o quan s’arribi al límit de places (35 persones amb allotjament i 25 sense).

  CANCEL·LACIÓ

  S'haurà de sol·licitar a través del correu: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Si la cancel·lació es anterior al 15 de setembre es retornarà l’import de la inscripció descomptant 10 € en concepte de despeses administratives. No hi haurà devolucions més enllà d’aquesta data.

  DRETS D’IMATGE

  L’organització es reserva els drets exclusius de les imatges, de fer i recopilar fotografies i vídeos de la Trobada, així com d’utilitzar tot aquest material per a publicitat de futurs esdeveniments, relacions públiques o qualsevol altre propòsit.

  TRACTAMENT I PROTECCIÓ DE DADES

  L’organització es compromet a respectar la confidencialitat de les dades recollides, a utilitzar-les d'acord amb la finalitat d’aquestes, així com a donar compliment a la seva obligació de guardar-les i adoptar totes les mesures per evitar l'alteració, pèrdua, tractament o accés no autoritzat.

  COL·LABORADORS

   

  Correu electrònic
  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
  Adreça
  Chalet de paloumere. France

   

  Mapa