Agrupació Excursionista "Catalunya"

La Balma "foquejant" per la carena

Feia temps que les noies de casa demanaven de fer una sortida amb esquís de muntanya, o només eren les meves ganes d’enfilar-me al cim amb elles que em feien creure que eren elles i no jo qui realment en tenia ganes. Total, que després de diversos intents de programar l’esperada ruta iniciàtica, els astres se’ns van alinear i calia buscar una sortida poc complicada tècnicament, amb ambient de muntanya i un descens factible.

Triar la Pleta del Prat, a l’estació de Tavascan, ha estat un encert, doncs s’hi arriba amb cotxe i de camí hem pogut agafar els esquís de lloguer a Rialp. A sopar, unes partides de cartes i a dormir, tot i que el refugi és ple i el terra grinyola de valent. Per sort l’Erola (Juvenil) i la Balma (Trekking), ja estan bregades de dormir en comunitat i fins i tot porten taps per les orelles.

7:30 amunt i a esmorzar. La cadira no es posa en marxa fins les 9:00, però ens esperem per així saltar-nos els primers 300 metres de desnivell.

Posem pells i calcem esquís al Pla de Meli i comencem a remuntar pel Torrent de Mascarida. Calen poques voltes maria, però ben aviat la Balma i l’Erola n’aprenen la dinàmica i així anar fent, ens plantem a l’Estany de Mascarida, on parem a descansar una mica i a fer un mos.

El cansament i la calor comencen a estar presents, però l’entrenament mental de les travesses amb la SIJ fa que no es rendeixin i que fins i tot als trams més delicats, les voltes maria flueixin.

Ens enfilem a la carena i ja ho tenim a tocar, aquí no hi fa tanta calor i les vistes són espectaculars: Certascan, Ventolau, Mont-Roig, Pica d’Estats, Aneto...Celebrem l’arribada al cim i ens posem en mode baixada, on gaudeixen deixant les empremtes de les seves ziga-zagues. Arribem a la pista i baixem al refugi on ens espera un bon dinar i a mi... em cau la baba.

Activitat: Imma, Erola, Balma i Raimon. Febrer 2023

Desnivell: 790 m

Distància: 9Km

Raimon Serna (Febrer 2023)

L'Erola buscant la millor baixada