Agrupació Excursionista "Catalunya"

Coma de Vaca

Avui som 22 socis molt motivats pel que ens espera, aquest cop el recorregut s’inicia a Núria i passa pel Camí del Enginyers, torrent Joan de Déu, coll dels Homes, refugi de Coma de Vaca, torrent de Bogadé, les Marrades, les Gorgues del Freser, salt del Grill i finalitza a la Farga (Queralbs).

La convocatòria és a les 7.00h en punt davant de l’Agrupa, anem arribant i de cop sembla que els de Semprepodem haguem rejovenit! totes les cares que ens trobem no passen dels 16 o 17 anys, ja ja, ja ens agradaria! però resulta que avui fem el trajecte d’autocar ben acompanyats amb els Sioux i la secció Juvenil de l’Agrupa.

Arribem a Queralbs cap a les 9.38h amb el temps suficient per poder agafar el cremallera que ens porta fins a Núria, punt d’inici de la caminada. Travessem la via i comencem ruta per l’anomenat Camí dels Enginyers.

El Camí dels Enginyers és una variant del GR-11 i va néixer per un projecte de construcció d’una central elèctrica que havia de tancar la Coma de Vaca amb una presa que crearia un llac artificial. Per sort la presa mai es va dur a terme però en canvi va quedar aquest bell camí.

El paisatge és espectacular i avui el clima ens acompanya, fa un dia assolellat i clar, fins i tot podem albirar els relleus de les muntanyes de Montserrat, el Matagalls i la Mola. Alguns dels trams són més tècnics, cal baixar agafant-se a unes grapes i també a un cable per poder assegurar-se davant la inclinació del terreny, per descomptat totes i tots passem la prova amb nota.

El camí dels Enginyers s’acaba a la Vall del Freser on es troba el refugi guardat de Coma de Vaca, aquí parem per dinar. Durant la mitja hora que dura l’àpat podem gaudir de la panoràmica de la Vall del Freser.

El refugi de Coma de Vaca també s’anomena d’en Manelic, atès que diuen que el dramaturg Àngel Guimerà es va inspirar en el paisatge de la Vall del Freser quan va escriure l’obra Terra Baixa.

Després de dinar, reiniciem ruta sota la vigilància del Pic de Torreneules. Passem pel torrent del Bogadé, i comencem la llarga i bonica baixada (a prova de genolls) per una curta tartera, el camí de les Marrades i les gorgues del Freser. Ens adonem que la tardor és a tocar, els colors marrons, ocres, grocs i vermells comencen a aparèixer tímidament tacant el verd del bosc.

Passant per les gorgues del Freser, ens desviem uns 20 metres del camí per poder gaudir de l’espectacular salt d’aigua del Grill. Ens han quedat moltes ganes de llençar-nos al gorg de cap, llàstima que anem justos de temps.

Arribem als voltants de la Farga de Queralbs, aproximadament cap a les 18.00h. Avui nosaltres esperem l’autocar, això vol dir que hem complert amb l’horari establert gràcies a, com sempre, la bona organització.

Imma Picó (15/10/2022)

Cingles Joan de Deu

Camí dels Enginyers

Salt del Grill

Vistes al Sud

Clot Malinfern

Roques de Tot lo Mon

Comença la tardor