Agrupació Excursionista "Catalunya"

Sortim un bon grup amb pluja de Barcelona cap a terres del Sud per arribar a Colldejou a les 9h del mati, sense aigua ni fred ( on és l’hivern?, això del canvi climàtic...).

Deixem l’autocar; petita parada en un bar al mig del poble per esmorzar i ja sortir a caminar, però abans fem una foto de grup a la plaça, és temps de Nadal i un tió ens ho recorda.

Havíem de fer les crestes de Seda, però per motius climatològics  i, sobre tot, de temps, un canvi a última hora ens porta a fer aquest altre bonic recorregut fins a Marçà per assegurar-nos que arribarem d’hora a Barcelona per posar-nos “guapos” i poder celebrar el “nostre” sopar de Nadal.

Fem un  primer tros per la pista fins el Coll del Guix entre petits horts, deixem la pujada a la Mola a la dreta i per la mateixa pista arribem a la bassa de l’Abellà on agafem un petit trencall, molt poc transitat i tot ombrívol, solitari i perdedor, cap al Mas de Cosme, vorejant la cara Nord de la serra de Llaberia.

Un petit error ens fa recular uns metres, però de seguida recuperem el camí inicial. Unes petites clarianes ens mostren la cara sud del Montsant i terres del Priorat.

Per fi, trobem algú pel camí, una parella de Lleida una mica “perduts” , arribem al mas de Cosme, seiem a la taula rodona de pedra i compartim uns ganyips i xocolates selectes,

Decidim com acabem el dia, si tornem a Colldejou o acabem a Marçà. Apostem per aquesta última , així que fent una bona remuntada entre bonics marges, mostra d’antics conreus, arribem al coll del Gall per baixar a la caseta de la Vall amb boniques mostres d’arquitectura rural de terra seca i vinyes amb colors de tardor. Agafem la Carrerada de les Taules per ja baixar cap a Marçà.

Amb gana i molt bon ambient, fem un àpat en uns bancs del parc al costat de la Cooperativa. Com al començament del dia, el Nadal és present i un arbre nadalenc ens acompanya per posar fi a la jornada.

Un últim cafè i cap a l’autocar que ens torna  a Barcelona per celebrar el nostre sopar de Nadal, tot desitjant-nos bones festes i amb ganes ja de fer la següent sortida.

Miquel Insausti (17/12/2022)