Agrupació Excursionista "Catalunya"

Exploració al massís de Parau & Ghala Cave

(Segon pou més profund del planeta, -562m)

Des de que tenia 8 anys recordo un mapamundi decorant una de les parets de la meva antiga habitació. Cada matí, abans de marxar cap a l’escola, memoritzava un país i la seva capital tot pensant com deuria ser aquell racó de món. Anys més tard en un dels meus viatges vaig tenir l’oportunitat de sopar amb una noia de Teheran a una platja de l’Índia, em va fascinar, i des d’aquell dia vaig tenir una espècie de fixació amb aquella ciutat que havia conegut des de la distància un dia qualsevol d’infantesa…

Aquest darrer estiu, va arribar l’hora. L’oportunitat que havia estat esperant durant tant de temps per fi es va complir… vaig poder descobrir aquest increïble país, la seva cultura, la seva gent… però per magnificar aquest viatge tan esperat, juntament amb un grandíssim equip, també vam deixar petjada en la discreta història de l’espeleologia.

Aquest passat 28 d’agost de 2017, iniciàvem l’aventura cap a Iran en una expedició internacional. Entre les associacions que hi participaven  hi eren Surena Caving Team (Iran), La Venta Esplorazioni Geographiche (Itàlia), Spéléo Club Gascogne (França), Speleo Discovery (Catalunya) i ERE-AEC (Catalunya).

Durant 15 dies, el grup va estar en una complexa campanya d’exploració en una àrida zona militar propera a la frontera entre Iran-Iraq. En una altitud mitjana de gairebé 3000m i on l’aigua escassejava sota un sol de justícia a 40ºC. Els resultats de la dura expedició han estat més que satisfactoris. Hem donat per acabada l’exploració del segon pou més profund del món descobert dos anys abans, Ghala Cave; sent els primers no iranians en tocar fons de l’immens forat. I hem descobert vàries noves cavitats, entre elles Ghizalan Cave, la que de moment ja és la quarta cova més profunda del país gràcies a la nostra feina.

El proper dia 19 de Febrer es presentarà a la seu de l’Agrupació una conferència sobre l’Expedició al Massís de Parau i l’exploració al segon pou més profund del món, Ghala Cave. Si voleu conèixer aquesta racó de món i tots els detalls sobre l’expedició no dubteu en venir a la cita. L’entrada és gratuïta!!!

Ferriol Canyelles Rovira 

Capçalera del 2n pou més profund del món (-562m) Ghar-e-Ghala