Agrupació Excursionista "Catalunya"

El passat dissabte 15 de desembre, dintre els actes del 150è aniversari del naixement de l’eminent lingüista Pompeu Fabra, se li va fer un recordatori a peu de l’avenc amb el seu nom, organitzat per la Federació Catalana d’Espeleologia i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya amb la col·laboració del Club Excursionista de Gràcia i el GIEC.

Una seixantena de  persones relacionades amb l’espeleologia i l’excursionisme es van trobar al pla d’Ardenya, per a fer un homenatge: uns  parlaments, llegir un poema, lliurar unes  plaques  recordatòries als descobridors de l’AEC i del centre excursionista de Vallirana, instal·lar una  rèplica a la capçalera de l’avenc.

Història:

Dins una campanya espeleològica de l’any 1969 (fa uns 50 anys), membres de l’E.R.E de Barcelona i la que va ser després delegació de l’AEC a Cervelló i Vallirana,  van desobstruir  i fer la primera exploració al  pla d’Ardenya (Garraf)-Vallirana, anomenant als avencs trobats:  Pompeu Fabra  i Abat Escarré, entre d’altres de menor importància (t-28).

Després de diversos caps de setmana dedicats a la seva exploració, van arribar fins la cota -90m, al final de la via normal (avui  s’arriba fins els -104m.). Els participants en aquella recerca i exploració, van ser  de Vallirana i Cervelló (Leonci Canals, Jaume Joan, Miquel Farré, Pere Gené) i  de Barcelona  (Francesc Estanyol “Cesc”, Francesc Sánchez, Núria Cortinas, M. Àngels Palau, Antoni Rocias, Jordi Pino, entre altres i el recordat Tomas Deu).

-------------------------------------------

El mateix dia es va fer la 10à nit d’escalada i espeleologia en el poliesportiu Claror (Sagrada Família), organitzat per la  sij  i amb la col·laboració de la seam i l’ere i la participació d’uns 35 joves.

Joan Tarruella