Agrupació Excursionista "Catalunya"

Pas de l'Ós

Dissabte 28 i penúltim dia del campament, i amb la previsió d’una meteo totalment favorable (esperem no acabi com el dia de la Punta Alta....) decidim anar al Pic de Comaloforno en circular, pujant per Cavallers i baixant pels estanys de  Gemena.

Així doncs, tornem a trenc d’alba a la presa de Cavallers. La creuem i pugem decidits pel corriol, poc definit i rost, direcció ponent anant a cercar el Pas de l’Ós, divertit pas clau per superar aquest vessant tant escarpat i entrar al sector rocallós de Comalestorres.

Pujant per terreny variat anem superant blocs fins a trobar l’estany gelat de Besiberri, situat sota la cresta del Besiberri Sud i el Comaloforno. Seguim remuntant per pendents drets, que anys enrere estaven coberts de neu per aquestes dates, fins arribar a una petita bretxa a l’esquerra del Besiberri Sud. Ara ens cal perdre un xic d’alçada, i cercar els millor passos que ens porten al darrer tram de la cresta del pic de Comaloforno. Avui cap de setmana d’agost no estem sols com dilluns a la Punta Alta, la qual podem contemplar perfectament a l’Est, amb tot l’itinerari circular que vam fer.

Dalt del cim il·lusió de retrobar la placa del nostre Centenari. El dia segueix assolellat, un mos, fotos i molta mandra per abandonar el cim. Però ens cal tornar i sense badar gaire, doncs la vall dels Gemena promet ser llarga. Desfem el tram de cresta i baixem per la inestable i dreta canal (W) fins a sota el proper coll d’Avellaners. Deixem a la dreta els estanys Gelats. La baixada és ferma fins arribar al tros planer de l’estany Gemena de Baix, on aprofitem per remullar els peus i fer algunes braçades dins l’estany. Fa estona que no trobem aigua en condicions, però prop de l’estany hi ha una petita surgència que “sembla” prou bona, però la Yolanda sempre previsora ens tira unes gotes de lleixiu a les cantimplores....i tot solucionat !

Recuperades les forces, seguim baixant per la vall de Llubriqueto, més o menys a prop del torrent, abandonant-lo al tram final, en què un fressat camí sempre descendent, travessa un magnífic bosc fins el Balneari de Boi, punt final d’una circular bellíssima i amb un  cim entranyable com és el Comaloforno. Cansats però satisfets!!!

Pep Molinos (28/08/2021)