Agrupació Excursionista "Catalunya"

Imatge de mostra ITINERARI EN QUATRE ETAPES - Tot just arribant a Saldes, el Pedraforca, il•luminat pels primers raigs de sol, ens dóna la benvinguda i ens convida, i a la vegada, ens anima a iniciar la travessa d'Els Cavalls del Vent que amb tanta il•lusió hem preparat.

>> Article relacionat: Els Cavalls del Vent

Després de fer els preparatius, a peu de cotxe , iniciem les primeres passes fins arribar al Ref. Lluís Estasén. El nostre pensament vola lliure analitzant la realitat del moment que estem vivint.

Ja no hi ha marxa enrera.
Podrem assolir el nostre objectiu?
Estem prou preparats?
Tots dos sabem que la travessa no és difícil tècnicament, però sabem que és una travessa dura per la seva longitud i desnivells acumulats.
Interiorment tots dos, sense dir-nos-ho, ens preguntem... Seré capaç de seguir el ritme que ens marquem? o, resistiré jornada rera jornada les hores necessàries, sense defallir, fins assolir la fita que tant ha somiat el meu amic?
La Paret Nord i l’Agulla del Gat com a símbols, sembla que ens acomiadin, quan ara sí, i després de rebre les credencials, comencem a fer realitat la nostra particular aventura.

Imatge de mostra1a ETAPA

REF. LLUIS ESTASÉN—GRESOLET—REF. SANT JORDI.
Desnivell positiu: 1102 m.
Desnivell negatiu 1237 m.

Sortim del refugi per endinsar-nos al bosc que envolta el refugi, prenent un corriol fins arribar a la pista del Collell. D’aquí agafem un altre corriol que ens portarà directament, molt directament i descendent a Gresolet, endinsant-nos en una fageda magnífica amb racons sorprenents.
Després de passar el torrent de Cal Castellà, el sender puja una mica, fet que agraeixen els nostres genolls. Al cap de poca estona comencem a tenir vistes del Ref. de Gresolet. Davallem fins a la riera i remuntem uns metres fins trobar-nos a la porta del refugi.
Al sortir-ne, ens sorprèn la grandiositat de la fageda de Gresolet i per un sender força ampla i sempre ascendent que ens convida a respirar profundament. Seguint el curs del torrent, arribem al coll de La Bauma, i tot seguit, a la font del mateix nom.
A partir d’aquí ens acompanyaran les marques del GR-107 del camí dels bons homes fins el Ref. Sant Jordi, amb 700 metres de desnivell i de pujada.
Un cop passada l’Ermita de Sant Martí del Puig, el camí es transforma i esdevé ombrívol i amb vegetació molt espessa, dificultant la visió de les aigües del Torrent del Forat que corre a pocs metres de nosaltres dibuixant formes sorprenents.
Després del cartell indicador del Bullidor de la Llet, la vall es fa estreta i es transforma en un congost de parets verticals. El camí segueix el llit del tor¬rent… entrem a “Els Empedrats”, paratge de singular bellesa… Caminem a prop de gorgs i salts d’aigua.
Quan sortim dels Empedrats ens quedarà poc per arribar al Ref. Sant Jordi, sempre amb constant pujada fins el pas de l'Estret d’Escriu.
A partir d’ara la fageda torna a ser protagonista fins a la Font del Faig, naixement del Torrent de Pendís, al costat d’un enorme pollancre i molt aprop del Refugi Sant Jordi, destí final d’aquesta primera jornada.

Imatge de mostra


2a ETAPA

REF.SANT JORDI—REF. REBOST—REF. NIU DE L’ÀLIGA (TOSA D’ALP)
Desnivell positiu: 1819 m.
Desnivell negatiu: 864 m.

Sortim del refugi dirigint-nos cap a un sender pedregós fins a l’entrada del bosc que es convertirà en una fresca fageda. Més endavant, i amb rampes molt fortes, arribem al Coll d’Escriu. Un descens llarguíssim de 600 metres de desnivell ens porta a Cal Tinen. Creuem la carretera de Coll de Pal, descendint fins el curs del Riu Gréixer que porta aigües tranquil•les i transparents que ens conviden a fer un descans.
Després de creuar la C-16 que porta al túnel del Cadí, hem complert el 1500m de desnivell en baixada. Ara ens queden els 700 metres constants de pujada fins el Refugi Rebost. Prenem el camí fins el Coll de la Ferreria i entrem en una nova fageda que ens dóna frescor, ajudant-nos a seguir per el fort pendent. Després d’uns camps de conreus arribem al Ref. Rebost.
Sortim del refugi pel camí del darrera amb pujada i creuem dues pistes. Fem una parada obligada degut a la forta pedregada que ens obliga a posar-nos roba adient i a amagar la maquina de fotos.
El camí s’enfila convertint-se en una tartera. Deixem la vegetació arbrada i albirem alguns isards que ja s’han adonat de la nostra presència.
Arribem a la Collada de Comafloriu i seguim en direcció al cim del Cap del Serrat Gran seguint tot unes fites que ens ajuden a orientar-nos en aquest paisatge.
Ara gaudim de les vistes de la Cerda¬nya i admirem el vol i els sons de les àligues, que ens han acompanyat seguint la cresta del Puig del Comabona fins arribar, per fi, al Ref. del Niu de l’Àliga, vigilat de prop pel cim de la Tosa d’Alp.

3a ETAPA

REF. NIU DE L’ÀLIGA—REF. SER¬RAT DE LES ESPOSES—REF. CORTALS D’INGLE.
Desnivell positiu: 552 m.
Desnivell negatiu: 1552 m.

Iniciem els quasi 1500 metres de desnivell que ens esperen per una tartera de desnivell fàcil de controlar. Tot seguit fem una breu ascensió al Puig de la Canal Freda.
A mesura que anem perdent alçada anem recuperant la vegetació fins que el bosc es fa més abundant i arribem al Coll de Jou. Des d'aquí comencem una suau i agradable ascensió amb vistes tant de la Cerdanya com del Berguedà, fins arribar a les Penyes Altes amb unes vistes meravelloses, acaronats per l'aire fred i pur que ens reconforta per poder seguir amb l’ànim viu i despert.
Fem el descens de les Penyes Altes fins al coll Raset, on comencem a trepitjar els Prats de Moixeró. Abandonem la ruta que ens portaria al coll de Pendís i seguim fins el coll de La Cabana de Moixeró. Aquí iniciem una baixada molt directa d’uns 300 metres de desnivell per terreny força complicat, amb terra argilosa que ens fa estar molt vigilants.
El torrent acaba en una pista forestal que no abandonarem fins el Ref. del Serrat de les Esposes. Val a dir que en el punt d'encreuament amb la pista vam errar la direcció, fent una marrada de 90 minuts.
Al davant mateix del refugi trobem un sender ascendent fins arribar a la pista que porta del poble de Riu de Cerdanya fins al Coll de Pendís.
Arribant al collet de la Font Freda i prenem el camí, força marcat que passa per la pròpia Font Freda, perdent alçada, fins arribar al Ref. de Cortals d’Ingle.

4a ETAPA

REF. CORTALS D’INGLE—REF. PRATS D'AGUILÓ—REF. LLUIS ESTASÉN
Desnivell positiu: 1298 m.
Desnivell negatiu: 1552 m.

Sortint del refugi, agafem la pista que puja al Coll de Pendís fins una bifurcació a la dreta. Ascendim per un bosc d’avets envoltat per la boira i que no ens deixarà fins al coll de Vimboca a la cota 1800.
Agafem direcció Oest totalment, ascendim a la Roca de la Moixa i al cim d’Estabalars. Seguim carenant fins arribar al Pas del Bou on albirem el nostre destí immediat. Travessem Els Prats d’Aguiló i perdent una mica d’alçada arribem al Ref. de Prats d’Aguiló.
Sortim del refugi, encaminant-nos direcció a les parets del Cadí. El camí amb pujada pronunciada ens porta al Pas dels Gosolans. Aquí tenim unes vistes magnífiques i ens arrecerem per gaudir-ne al màxim. Descendim pel Prat Llong i Prat Socarrat. Prenem la pista que ens porta al Collell.
D’aquí amb l’esperit alegre i amb el cansament normal després d’una dura jornada, arribem al ref. Lluís Estasén per concloure la nostra travessa de “Els Cavalls del Vent".

Travessa totalment recomanable. Cal tenir en compte els desnivells tan positius com negatius.
Travessa realitzada per l’Albert Sambola i en Ferran Carreño els dies 1 al 4 de setembre del 2008.

Albert Sambola