Agrupació Excursionista "Catalunya"

Ressenya d'ESCALATRONCS

Montserrat compta amb més de 5600 vies d'escalada a les més de 900 roques, i una de les roques més esveltes és la Boleta del Portell Estret a la zona de Frares Encantats. El 1966 l'emblemàtica cordada formada per Carme Torres, Albert Iglésias i Jaume Casanovas va afrontar la primera ascensió del vistós esperó de la seva cara nord, majoritàriament en escalada artificial, quedant com a nom de la via IGLESIES-TORRES-CASANOVAS. L'octubre del 1995 l'escalem per primera vegada amb el company de la SEAM Josep Emili Ferrer, i guardo un bon record de la dita ascensió.

Fa uns anys es va efectuar una restauració parcial col·locant parabolts intercalats entre les peces originals per poder efectuar la seva escalada en lliure, quedant una graduació de 6c+/7a+/6c/6b/6b+. Es va variar bona part del primer llarg efectuant una entrada més directa.

El 30 de setembre passat vam acordar amb els companys Mamerto Montañés (de Lleida) i Jordi Font (de St Feliu de Llobregat) d'escalar aquesta emblemàtica via tenint en compte que amb la calor que es preveia era una bona via per estar a l'ombra.

Aproximació pel vessant nord pel camí cap al Coll de Port i després agafant el trencall cap al Portell Estret arribem fàcilment a peu de via. Ens dividim els llargs de manera que Mamerto va escalar de primer els 2 primers llargs, Xavi el tercer i per a Jordi els dos darrers.

Al primer llarg el tram de la variant (V/Ae) està amb peces noves però després ja se'n troben diverses amb la xapa partida i havent de penjar-se d'algun cordino que fa una mica d'impressió. En total 25m.

El segon llarg més del mateix artificial amb trams que en estar deteriorades les peces, cal estirar-se força o sortir escalant en lliure (Ae/IV+-V). En total 35m. Reunió força penjada i incòmoda.

El tercer llarg també predomina l'escalada artificial, però els trams d'escalada en lliure són més exigents (Ae/V-V+), sobretot en un tram a la part central. La reunió curiosament es munta als 35m sobre una gran pedra que forma una còmoda lleixa. La sensació de buit sota els nostres peus impressiona.

El quart llarg s'inicia per un tram que va guanyant verticalitat i que amb assegurances distants (V) progressa fins al tram que ja se supera en artificial accedint al pedestal on està acomodada la Boleta que dona nom a la roca. Muntant reunió a uns 45 metres de dues peces antigues.

Per escalar el darrer llarg cal caminar uns metres per arribar a la paret i escalar en artificial els darrers 15 metres de la roca.

Descens amb un ràpel de 25 metres pel vessant sud i després ja dirigir-se al Coll del Portell Estret i baixar pel canal nord on hi ha alguna "destrepada" i que ens porta novament a peu de via, tornant pel mateix camí d'aproximació.

Xavi Díaz

Mamerto 1er llarg

Mamerto 2on llarg

Xavi al 3er llarg

Jordi i Mamerto 3er llarg

Jordi 4rt llarg

Xavi al 4rt llarg

Mamerto i Xavi a R5

Jordi al 5è llarg

Foto cim