Agrupació Excursionista "Catalunya"

El recorregut ressenyat al cim del Prisank, que també es coneix com el Prisojnik, és sens dubte un dels més interessants per accedir a una de les muntanyes més visitades dels Alps Julians. Molts són els motius:

- Aproximació relativament còmoda i no massa llarga.
- Recorregut espectacular que, ja al seu inici, ens permetrà gaudir de la fabulosa panoràmica de la “Ajdovska deklica” (conjunt de roques amb forma de cap de dona, que constitueixen una imatge freqüentment reproduïda en postals i llibres), i a la seva part final del no menys espectacular “Predije okno” (pont de roca natural de uns 40 m. d’alçada, per l’interior del qual transcorre la ferrada del seu nom ). A la part central se intercalen trams fàcils amb d’altres d’extremada verticalitat, si bé molt assegurats.
- Magnífica visió des del cim de tot el massís que encercla el resort d’esquí de Kranjska Gora.
També, si els núvols no ho impedeixen, tindrem una vista interessant del majestuós Triglav, el cim més alt d’Eslovènia, amb 2.864 m.

 

Aproximació: Punt de partida: el pas Vrsic (1.611m), al que accedirem des de Kranjska Gora (900 m.) per una carretera (nº 206) de forts pendents. Interessant, al pujar, parar en un mirador al marge esquerre de la carretera des del que veurem perfectament la cara N.O. del Prisank i tot el recorregut de la ferrada. Hi ha un cartell amb una reproducció fotogràfica amb els noms de totes les agulles i cims secundaris i d’altres punts interessants d’aquesta fabulosa paret. En Vrsic es paga “peatge” per estacionar (si s’aparca abans d’arribar al coll ens el podrem estalviar). Sortint del coll Vrisk veurem una pista a l’esquerra que ens porta en 5 minuts al refugi Ticarjev Dom. Seguint l’ampli camí que ve a continuació des del marge dret del refugi anirem pujant paulatinament, passant per restes de bunkers, fins arribar a un coll (Sovnik glava - 1.750 m.). En aquest punt és on es bifurca el camí.

 

A la dreta, per anar per la ruta normal (per tant baixarem), i a l’esquerra, per anar pel camí més abrupte que va voltejant el peu de la paret. Tot seguit tindrem la panoràmica de la “Ajdovska deklica” que ens obligarà a desenfundar la càmera fotogràfica. Segons el temps d’aturada per a fer les fotos, trigarem entre 1 h./1h. 30 m. per arribar a l’inici de la ferrada, senyalada amb un cartell metàl•lic al seu començament.
Itinerari: Sense problemes per seguir-lo, gràcies als nombrosos punts de referència (claus, cables i marques de pintura de color vermell). Inici en flanqueig ben cobert per cables que donen accés a una secció vertical assegurada amb claus i cable. Cal seguir un camí molt trepitjat, i de fort pendent, que creua trams amb arbres i pastures de herba.

 

Anirem trobant trams amb algun clau i algun cable per accedir a la part central, dominada per uns imponents murs, que haurem de sortejar pel seu marge esquerre, amb una travessa amb cables que ens conduirà a uns díedres verticals, perfectament superables gràcies a multitud de claus metàl•liques instal•lades i cable. És el tram amb més grans dificultats tècniques. Des d’aquí anirem guanyant alçada en ziga-zaga fins flanquejar per arribar a la canal que dóna accés al famós “Prednje okno”. Cal tenir cura amb les pedres soltes que existeixen i més encara si es troba gent al damunt. El gran forat generat pel pont de roca (uns 40 m.) provoca una fort corrent d’aire que no ens abandonarà fins que passem a la vessant contrària. Si els dies anteriors van ser plujosos, al passar per aquí tindrem la sensació que plou encara, degut a les filtracions de la part superior de l’arc. L’últim tram, amb unes plaques molt llises, es supera gràcies als cables i claus existents.

 
 

La panoràmica des de la part superior del “Predjne okno” és espectacular i més si podem veure altres persones pujant al darrera. Des d’aquí, malgrat semblar que el cim ja el tenim a prop, ens quedarà encara una bona hora d’ascens, amb algun tram de cables, però ja, en gran part, caminant. Aquest tram pot ser delicat en cas de boira, ja que les bifurcacions del camí ens poden distreure. Una vegada al cim (2.547 m.) es pot gaudir (si el temps ho permet) d’unes magnífiques panoràmiques, destacant, naturalment, la del fabulós Triglav.
Observacions: Com es tracta d’una ruta molt freqüentada, s’ha d’anar amb molta prudència amb las pedres que podem (o ens poden) tirar.
Material: El típic per una ferrada: arnés, doble “baga” d’ancoratge, dissipador i casco. Es recomanable portar guants.

 

 

Descens: El descens pot efectuar-se de diverses maneres. Nosaltres optem per davallar novament per la mateixa ruta fins el “Predjne okno” i des d’aquí pel “Gladki rob”, per un camí molt fresat i amb forta pendent que ens conduirà fins un creuament de camins ben senyalitzat en el que ens trobarem amb el altre camí de descens, més freqüentat. Des d’aquí, ja flanquejant de forma molt clara i amb lleus descensos, anirem a sortir al coll Sovnik Glava, i reprendrem el mateix camí de la pujada.
Horari: L’horari indicat és molt relatiu i va en funció de molts paràmetres (condició física, quantitat de aturades fetes per prendre fotos, etc.). Calcular entre 6 i 7 hores anada i tornada des de Vrsic.
Mapes: Julian Alps, east part (1:50.000). Kranjska Gora (1:25.000 y 1:30.000).
Triglav National Park (1:50.000)

 
 

 Veure totes les fotografies