Agrupació Excursionista "Catalunya"

22 d'abril de 2017.

Ens desplacem amb el bus fins l'antic balneari de Cardó, ubicat a la vall de Sallent en plena serralada de Cardó. L'edifici fou a primers del segle XVII un convent de frares carmelites, que va créixer en dimensions i del qual en depenien un conjunt de 13 ermites escampades al seu voltant per diferents llocs del massís. Quan va arribar la desamortització de 1835 s’acabaren els seus privilegis, deures i delmes i les edificacions del convent foren abandonades i saquejades. El 1886 s'edificà un Balneari amb força èxit, el qual fou utilitzat el 1938 com a hospital republicà i centre de comandament d'en Líster. Acabada la guerra civil, el balneari va seguir funcionant fins al 1967 que ja va caure en l'abandó actual.

Posteriorment, al 1970, es va instal·lar a frec de les antigues dependències del balneari una planta embotelladora d’aigües, actualment en desús.

Avui, el grup el formem 29 socis i l'excursió fa un recorregut pels llocs més característics del massís: l’Antic Balneari, la Pallissa, l’ermita de la Trinitat, l’ermita de l'Angel, el portell de Cosp, la cova de La Lluminosa, la roca de La Foradada, la Cassola del Diable, la Creu de Santos o Xàquera, l'ermita de Sant Onofre i l’ermita de St. Simeó o de la Columna.

Cada petita etapa ens va mostrant noves característiques del massís com són: les enrunades ermites de la Trinitat i de l'Angel, encara amb algunes de les seves dependències visibles i el nom dels ases a les seves quadres; el canvi de visió i panorama al nord en arribar al portell de Cosp; la curiosa construcció del camí en passar pel mig de la Lluminosa; l'arcada de la Foradada que en apropar-nos a la roca ens mostra les seves dimensions gegantines; el netíssim bosc de roures i pins anomenat la cassola del Diable, ubicat en una fondalada compartint espai amb el rocam de formes capritxoses; l’extensa panoràmica des del cim de Xàquera (o Creu de Santos) que abraça més enllà del Montsià, els curs de l'Ebre i part del seu delta, el massís dels Ports, Pàndols, Cavalls, La Picosa, Montsant, Tivissa, Colldejou, Llevaria, serres de Mestral i una munió de poblacions de la costa i vorals de l'Ebre; l'encimbellada ermita de sant Onofre instal·lada en un esperó rocós i extenses vistes a tres vents; i finalment, com a cirereta de l'itinerari, la petita i curiosa ermita de Sant Simeó Estilita (anomenada també de La Columna), construïda dalt d'un gran monòlit amb un accés d'escales força curiós i dos petites balconades sobre el barranc.

Finalitzem l'excursió al mateix balneari on ens espera el bus. Això sí, fem parada obligada a Rasquera per a prendre una cervesa ben fresca i merescuda i proveir-nos, com a bons “turistes”, d’unes capses de pastissets.

Hem gaudit d'una ruta entretinguda, d'un dia assolellat amb temperatura agradable i poc ventós (això aquí és una sort), de bones panoràmiques i d'un  bon grup amb ganes de passar una bona jornada.

Us esperem a la propera!!!

Pep Molinos