Agrupació Excursionista "Catalunya"

St. Andreu de Bestracà

Trobada habitual a l'Agrupa a les 7 del matí i bus cap a la Garrotxa, amb paradeta a Les Preses a fer l'esmorzar. Prosseguim fins a Oix i uns pocs kilòmetres més per la carretera de Beget (700m), on comencem l'excursió pujant per la pista (NE), que amb poc desnivell ens porta a la gran masia del Pairé, en procés de restauració. Quan el camí volta la casa per la dreta, ja tenim a la vista el Bestracà i la cresta del Gall que s'hi enfila per llevant.

El nostre camí tomba (NW) fins arribar al coll de Bestracà, on trobem la masia del mateix nom i un xic més amunt l'ermita romànica de Sant Andreu de Bestracà. Pugem per una ampla llaçada fins a l'ermita i a partir d'aquí el camí esdevé un corriol entre alzines i antigues feixes, que amb un seguit de ziga-zagues ens situa a la mateixa cresta.

L'itinerari segueix per la senzilla i arbrada cresta, que de tant en tant ens obsequia amb unes vistes des de serra Cavallera fins el Mont. El terreny està humit i cal anar en compte els petits trams de grimpada.

Pocs minuts i ja som dalt del Bestracà (1.058m), amb les runes de l'antic castell i l'antiga ermita de sant Julià; ambdós força enrunats. El dia que ha començat amb nuvolades sobre el Comanegra, es va arreglant i ja podem veure tots els cims i fondalades de l'Alta Garrotxa.

Iniciem la baixada pel desdibuixat camí que entre tarteres i alzines baixa de primer cap el NW per a tombar després a SW. És un camí de mal fer, pedregós i rost, que fa renegar a més d'un. Amb raó Garrotxa vol dir terra aspra i de mala petja. Però baixats uns dos-cents metres de desnivell, ja en el coll de la Portella, arriba de nou la tranquil·litat, el nostre camí NW esdevé quasi un “jardí” per un magnífic bosc i una verdor espectacular. Arribats a la masia de les Feixanes, també enrunada, trobem el Gr-11, que venint del Cantàbric va fins el Cap de Creus. Nosaltres el seguim amb davallada fins el coll Joell i la riera de Beget, on cal descalçar-nos per creuar-la. Com som trenta i el riu baixa bé... el numeret està muntat per a la gresca de tots.

Ben aviat arribem als plans de Plansesilles amb els grans roures monumentals. Tant per l'hora com per la bellesa de l'indret, com per la gana que ja tenim, ens instal·lem a dinar i fins i tot a fer una becaina.

Ben descansats prosseguim la ruta visitant la propera i recent restaurada ermita romànica de sant Miquel d'Hormoier. Camí avall tornem a creuar la riera per unes grans pedres que fan de passera, i ara ja per pista anem seguint la vall fins al peu del Grau d'Escales. Deixem la riera de Beget camí de Sadernes i enfilem per la riera d'Oix (SW) fins retrobar la carretera de Beget on ens espera el bus.

Ha estat una excursió circular per un dels cims i paratges més característics de l'Alta Garrotxa. Una excursió ben preparada pels vocals d'avui l'Àngel i el Salva.

Desnivell: 450m  Horari 5 h. Aprox.

Us esperem a totes i tots el proper 10 de juny per anar a Serra Cavallera.

Recordeu que el tercer dissabte el tenim ocupat per anar de voluntaris a Tírvia on l’AEC organitza la VI Cursa per Alta Muntanya La Ribalera.

 

Riera de Beget

 

 

Plansesilles

 

 

 Plansesilles