Agrupació Excursionista "Catalunya"

Ressenya de l'Ascensió i Travessa al Cim del Mont Gros a la Serra de Montserrat feta pels socis 1715-1716-1717.

1.- RESUM
Aquesta travessa és una de les més boniques de la serralada de Montserrat. La regió visitada, és una de les poques que no va estar afectada pels incendis de 1986 i la vegetació es troba intacta. Això permet gaudir d’un bosc de caire mediterrani, feréstec, amb arbres poc freqüents en el nostre país, com el teix i el grèvol, tot entre terreny de conglomerat calcari, molt característic d’aquesta serra. Las vistes des de el cim del Mot Gros són de les millors que podem trobar de la pròpia serra de Montserrat, doncs a més de estar en el seu centre, està despenjat de la carena principal, el que li dona una gran panoràmica de la vessant sud, des de la regió d’Agulles fins a Sant Joan. La alçada del cim amb 1.120 metres ajuda molt en aquesta bona vista. L’excursió és còmoda, senzilla, sense cap mena de dificultat i apta per a qualsevol persona una mica habituada a la muntanya.

2.- ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir des de Barcelona cap Igualada per la N-II. Si venim de Lleida haurem de sortir per canviar de direcció a Esparreguera. Agafarem la sortida nº 575 que està anunciada com a via de serveis i Collbató. Un cop sortim prendrem la carretera que circula paral•lela a l’autovia i després de 450 metres i de passar 3 restaurants i unes cases, just després d’una entrada a aquesta autovia a l’esquerra, girarem a la dreta per entrar a la urbanització de “Bruc Residencial”. Pujarem per carrer asfaltat (Avinguda Moreneta) i als 50 metres, agafarem el carrer de l’esquerra (Avinguda Can Jorba) fins el final quan el carrer topa amb un bosc. Allí girarem pel carrer de la dreta per anar a “La Vinya Nova”. Tot seguit deixarem l’asfalt per entrar en una pista de terra, que en 1,5 quilòmetre ens dura a aquesta casa restaurant. (Hi ha força indicadors d’aquest indret). Aquí deixarem l’automòbil.

3.- RECORREGUT
El recorregut puja per la carena del Bassal del Gat per entrar al torrent del Migdia en direcció Nord. Quasi al final gira a Ponent per enfilar-se al cim del Mont Gros i tot seguit baixar per la carena i torrent de la Palomera en direcció sud. Al final haurem d’anar cap a llevant per tal de tornar a la sortida. Les referències més importants son les següents:
0 minuts.- 480 metres. Tal com arribem a la “Vinya Nova”, agafarem una pista a l’esquerra. A 150 metres en deixarem un altre a la nostre esquerra, entrarem al bosc, passarem un camp d’oliveres a les dues bandes, tornarem a entrar al bosc i tot seguit passarem un altre petit camp d’oliveres a l’esquerra. En 200 metres més arribarem a un eixamplament del camí, on hi ha, a la nostre dreta, dos pins que tenen unes marques rogenques i en mig un camí. Estem a 850 metres des de “La Vinya nova”.
10 minuts.- Cruïlla. Deixem la pista principal per agafar l’esmentat camí entre els dos pins. El seguim en direcció sud, en principi força ample, però de seguida s’estreny i s’apropa a una torrentera sense nom, que resta a la nostre esquerra. De sobte el camí gira a la dreta i s’enfila allunyant-se del torrent. En aquest revolt i per la nostre esquerra, travessant el torrent, hi ha un camí amb marques grogues que duu a Can Jorba. La vegetació en aquest tram està composta majoritàriament de pi, alzina i arboç. Sovinteja el marfull, el matabou, el bruc i el garric, sense oblidar matolls com el romaní, l’arítjol, l’argelaga, l’esparreguera i el galzeran. Seguim el camí que puja suaument fent revolts.
30 minuts. Travessem un petit torrent per entre bosc espès i es comença a veure boix i savina. També alguna falguera.
45 minuts. Coll de Mosset (810 m.) entre les agulles “ajaguda” i “el jardí” i la carena de la Miranda del plecs. Des del mateix coll, deixem les marques rogenques que prenen direcció llevant, per seguir-ne unes altres de color blanc que en baixada (-40 metres) ens aproparan, per entre bosc, al llit del torrent del Migdia.
50 minuts.- Arribem al torrent del Migdia. Les marques blanques van cap a l’esquerra avall del torrent a cercar el Joc de l’Oca. Nosaltres seguirem remuntant el torrent en direcció nord (dreta), per entre un singular i espectacular bosc d’arbres molt protegits com el teix i el grèvol. També trobem gatells, alzines i uns boixos que per la seva antiguitat i alçada, s’han esdevingut gairebé arbres.
1 hora.- Bauma del Aplecs. (850 m.). Un dels indrets més bonics de la Serralada. Una gran pedra dona un ampli aixopluc, que fins i tot permet dormir-hi. Molt bona vista de les parets dels Plecs de Llibre i que podem admirar a través d’una clariana del feréstec bosc on som. Seguim torrent amunt.
1 hora 15 minuts. Cruïlla. El torrent s’embrossa de matolls. A la nostre esquerra hi ha un petit torrent que seguirem en forta pujada direcció ponent, per tal d’allunar-nos del torrent del Migdia.
1 hora 20 minuts. Font de la Cadireta (990 m.) Petita font i recollidor d’aigua, en mig del pujant ara esdevingut pedregam. A l’esquerra de la font segons la nostre marxa, direcció sud, surt un camí que en pujada i flanquejant ens apropa a un indret de singular bellesa. El camí puja per entre dues grans llastres per arribar a un collet, on ja en planer, flanqueja molt aèriament per damunt del torrent del Migdia i entra en un bosquet.
1 hora 40 minuts. Replà de pedregam. El camí dona un tomb a la nostre dreta i pren direcció ponent. Bones vistes de Sant Geroni i del coll del Migdia. El camí fa una petita baixada per pedregam per arribar a un petit torrent, des d’on comença a pujar molt fort per entre bosc. Més amunt el torrent es desdibuixa, però no el fort pendent.
1 hora 53 minuts. Coll del Mont Gros. (1.105 m.) Petit coll. Girem a la nostre esquerra, deixem el bosc i per rocallam i carena ens arribem al cim. La Foradada.
1 hora 55 minuts. Cim del Mont Gros. (1.120 m). Allargassat, pelat, amb algun matoll i savina a les vores. Sense ferros o estris que l’embrutin. Molt bona vista de la serralada de Montserrat. Tornem enrera fins el coll.
2 hores. Coll del Mont Gros.(1.105 m) Deixem a la dreta el camí per on hem pujat i baixem una petita canal a la nostre esquerra. Seguim unes marques de pintura blava. Compte que el camí gira a la dreta i en planer surt del bosc i agafa direcció nord. La canal, amb rastres de camí no duu enlloc i és fàcil que equivocadament la seguim. Seguim per pedregam
2 hores 5 minuts. Creu de ferro de 0,5 m. Remuntem una petita canal (+10 m.) per baixar fort per l’altre banda, ara en direcció ponent. Seguim les marques blaves. Estem a la Coma dels Naps.
2 hores 10 minuts.- Cruïlla (1.020 m.) Arribem a un camí transversal. A la dreta aniríem a la Miranda dels Ecos. Nosaltres, seguin les marques blaves anem a l’esquerra planerament, ara, en direcció sud. Més endavant el camí travessa en forta baixada, una placa de rocallam.
2 hores 25 minuts.- Nova cruïlla. Al final d’aquesta placa hi ha un trencant. A la nostre esquerra en forta pujada surt un camí cap a els Plecs de Llibre. Nosaltres seguim baixant, direcció sud, pel camí de Palomera, ara de flanc, ara per carena, ara per rocallam o bé per vegetació.
2 hores 50 minuts.- Nova cruïlla. Coll de Muset (no de Mosset). Arribem a un camí transversal, el de l’esquerra porta al torrent del Migdia i coll de Mosset. El nostre camí va a la dreta cap el torrent, per tal de cercar la carena de Palomera, el travessa, remunta uns 30 m., per tot seguit baixar fort, per entre bosc, cap a la planuria. Les marques en aquest indret son grogues i vermelles. Prop del pla, el camí fa un ampli revolt, passant de direcció sud a ponent i tot seguit de ponent a llevant.
3 hores 20 minuts.- Pista forestal (530 m.). La seguim cap a la nostre esquerra, direcció llevant per anar a Can Jorba.
3 hores 30 minuts.- Can Jorba. Important masia a la nostre esquerra. La nostre pista es divideix en dos, la de la dreta que porta a l’urbanització del Bruc i la de l’esquerra, per on seguim, a la Vinya Nova.
3 hores 45 minuts. La Vinya Nova. Aparcament dels vehicles. Abans haurem passat pel lloc on hi ha els dos pins amb pintura vermella per on hem pujat.

4.- HORARI
Tota la travessa són 3 hores i ¾. La pujada es pot fer en 2 hores i la baixada gaire bé el mateix.

5.- DESNIVELL
El desnivell total de l’excursió és de 750 metres de pujada i altres 750 de baixada.

6.- ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Qualsevol època de l’any és bona per ascendir per aquesta ruta, encara que no és pas recomanable al pic de l’estiu, per la forta calor que podem passar. Als mesos d’hivern, alguna esporàdica vegada sol nevar, però és neu que dura hores. Alta humitat.

7.- PUNTS D’INTERÈS. mateix tot l’Anoia i el Baix Llobregat. Es reconeixent molt fàcilment tots els seus pobles. Tota la banda Nord l’ocupen les muntanyes i agulles de Montserrat. Davant mateix tenim el coll del Migdia i Sant Geroni. Entre mig de les agulles i cims al fons es poden distingir algunes de les muntanyes pirinenques. A llevant com a més importants tenim també les agulles de la Regió de Sant Joan.

8.-CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és mediterrani. A l’estiu s’hi poden desenvolupar tempestes i tronades. La vegetació, tal com s’ha descrit també és mediterrània. Difícilment podrem veure bestiar, llevat d’algun insecte o ocell, encara que recentment aquesta vessant ha estat repoblada amb cabres i cabirols.

9.- EQUIPAMENT
• La excursió no presenta cap dificultat, encara que no és pas recomanable fer-la amb wambes, no més cal tenir compte al baixar del cim i coll del Mont Gros per una petita canal que de seguit s’ha d’abandonar, tal com s’ha descrit. A l’estiu tindrem molta calor i a l’hivern cal anar abrigat. És bo dur motxilla, gorra o barret i ulleres.
• No trobarem aigua pel camí, llevat a la font de la cadireta, per això es aconsellable dur-ne.

Socis 1715, 1716 i 1717


A banda del que ja s’ha explicat, un dels punts de més interès, sobretot si tenim sort amb el dia, es l’extraordinària vista que tindrem des del cim i que resumint serà la següent: Al sud podem distingir des de la serralada del Montmell fins els Ports de Tortosa-Beceit. Al fons el mar i molts pocs dies a l’any i sempre en extraordinària visibilitat el Puigmajor de Mallorca. A ponent la serralada del Montsant i la del Montsec Davant