Agrupació Excursionista "Catalunya"

Per casualitat ens vam assabentar que és el temps de la brama dels cérvols a la Serra de Boumort i la seva època de zel és del 15 de setembre fins 15 octubre, i estem a finals de Setembre, així  doncs dit i fet, no podem perdre temps, busquem una guia i casa rural i ens quedarem a Claverol un petit poblet amb una vista fantàstica de l'embassament de Sant Antoni.

Un cop la guia ens recull a quarts de 5 de la tarda, anem cap el punt de sortida de Gerri de la Sal ens endinsem uns quants quilòmetres i  per carreteres amb moltes corbes i pedregars ens anem enfilant en un dia esplèndid de sol. L’accés al públic es limita a certes zones de la reserva nacional de caça del Boumort per això paga la pena anar amb guia, desprès entrem a l'Alt Urgell i anem veient la vegetació canviant del pi roig i domini de roures, més amunt el paisatge canvia i són boscos de pi negre amb un sotabosc de gran varietat de diverses plantes, aprofitem per veure els voltors negres i trencalossos fantàstics, per descomptat amb els binocles de la guia, podem apreciar tota la seva majestuositat.

Ja quan comença l’ombra a tocar en alguna muntanya es comença a sentir de lluny alguna brama, però impossible de veure’ls, ja començàvem a patir però la guia ens diu que paciència i que queden moltes hores per endavant.

Efectivament quan el dia es va apagant se n'escolten més i anem veient ja les femelles que van voltant i de tant en tant ja veiem algun que altre cérvol fent la seva brama i fins i tot sembla que ens estigui veient . La seva brama és espectacular i així van fent de mica en mica el seu harem i que les van defensant dels seus mascles rivals. La major part de l’any viuen separats, però en l’època de zel és quan conviuen.

La guia ens comenta que quan ja no estan en zel, es retiren i perden d’uns a 15/20 quilos. Les seves banyes cauen a la primavera i les renoven cada any, i així va sent el seu cicle de vida.

N’hem vist forces, sols, soles i ja amb l'harem fet i l’experiència ha valgut la pena. Ho recomanem. Tornem desprès haver fet 90 kilòmetres cap a quarts de 10 del vespre. Ah !! i una posta de sol ESPECTACULAR amb una foto de brama de cérvol, tot un regal de la nostra guia, ja que la nostra càmera no arribava, en fi un dia que no oblidarem i que recomanem, però si ho voleu fer haureu d’esperar l'any vinent.

Isabel Adell (01/10/2021)