Agrupació Excursionista "Catalunya"

 Imatge de mostra Aquesta cavitat es troba situada a la Carena de l’Illa, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
La seva boca que dóna pas a la rampa inicial, ’obre al bell mig d’una antiga carbonera que li dóna nom.

S’hi arriba fent una bonica caminada d’uns 45 minuts, des de l’aparcament de Les Arenes, on cal deixar els vehicles. La pujada ens fa suar una mica, però el camí és agradable i les vistes que podem contemplar en aquest matí radiant de finals de primavera, compensen sobrerament tots els esforços.

Vist l’èxit aconseguit en la convocatòria d’aquesta sortida (12 participants), i amb la intenció d’agilitzar al màxim l’exploració, decidim que un primer equip format per cinc companys, sortirà més d’hora per tal d’avançar la instal•lació de l’avenc. La resta arribem quan l’equip de “punta” ja fa estona que ha començat a treballar, ja sigui col•locant xapes, mosquetons i cordes o bé fent fotografies sense parar.

Poc a poc anem entrant a l’avenc a través de la rampa d’accés, que s’aboca directament al primer ressalt de 6 m. de profunditat. La seva inclinada base, dóna pas per mitjà d’un forat arrodonit, a la segona vertical de 31 m. Aquest pou, de secció circular en els seus primers 15 m, es va eixamplant progressivament a partir d’aquest punt, fins a assolir 7x15 m en arribar a la seva base situada a la Sala dels Cavalls. Durant el descens d’aquesta vertical trobem dos replans que permeten fraccionar-la amb comoditat, i poder contemplar, tranquil•lament, la gran quantitat de formacions litogèniques de tot tipus que decoren aquesta zona de l’avenc.
Decidim aturar-nos, i després de fer les imprescindibles fotos de grup, iniciem la pujada.

Ara toca “desequipar” la cavitat, i remuntar les saques carregades de material cap a l’exterior. És l’hora de dinar. Sota l’ombra de les alzines que envolten la boca de l’avenc, un grup d’espeleòlegs, xerra animadament deixant anar de tant en tant alguna poca-soltada. De mica en mica, la conversa inevitablement va derivant i en poc temps ens trobem parlant de la propera sortida. No tenim remei (afortunadament).

Jordi Secall
13 de juny de 2009


Si voleu veure més fotos: www.artesadesegre.net/AVENC-CARBONERA-UEP/index.htm