Agrupació Excursionista "Catalunya"

Mines de sal de Cardona

Cultura
Cultura150x150
Data: 14/09/2023

Visita cultural, a la meravella natural de les Mines de Sal de Cardona, on farem un recorregut guiat a 86 metres de profunditat i gaudirem de l’espectacle de formes i textures que ens ofereix el massís salí.  

La muntanya de sal és un fenomen  natural únic al món que  encara avui creix a mesura que la pluja l’erosiona. Durant anys esdevingué  una de les mines de sal potàssica més important del mon  Mina Nieves de Cardona ((1929-1990). Avui aquest recinte miner es un gran equipament cultural que pretén divulgar la importància de la sal. 

L’expressió «la sal de la vida» fa referència allò que és important. Des de l’antiguitat, l’esser humà va donar a la sal un paper essencial, va ser un bé molt preuat. Durant segles va representar riquesa, els soldats romans cobraven amb sal, ( d’aquí prové la paraula salari) i va esdevenir un dels principals béns del comerç internacional. Durant segles va ser l’únic mètode per conservar aliments i actualment s’empra per la fabricació de molts productes, sabó, ceràmica, cautxú, paper, etc. 

L’excepcionalitat geològica del jaciment i l’aprofitament que l’home ha fet d’aquest recurs natural durant segles, constitueixen la raó de ser de Cardona i la causa de l’esplendor  del seu passat. La seva carta de poblament, una de les més antigues d’Europa, recull el dret dels vilatans a obtenir sal per sempre més. 

Un altre espai important de Cardona és el seu castell, la fortalesa mai vençuda, baluard de les llibertats catalanes, va ser seu de la poderosa nissaga dels Comptes-Ducs de Cardona, rics Senyors de la Sal emparentats amb les principals famílies europees.   

Vocals: Marta Cavero, Anna Tomàs 

Us avancem aquesta informació, per que us reserveu la data, si hi esteu interessants. Al Setembre informarem dels detalls (preu, horaris, etc.) a través del Butlletí i del grup de Whatsapp de Cultura. 

 

Adreça
Mines de Sal de Cardonga

 

Mapa