Agrupació Excursionista "Catalunya"

Enguany és un campament atípic donat el tema de la covid-19, doncs ens fa extremar les precaucions, mantenir distàncies, mascaretes.....; tot i així el tirem endavant, en una zona del nostre país, ja que no volem traspassar fronteres, i ens cal col·laborar amb les nostres comarques del Pirineu força minvades de gent per la pandèmia. Així doncs amb totes les mesures de protecció i civisme, ens instal·lem a Ribera de Cardós. Com altres anys, les activitats es van muntant gràcies a voluntaris que les organitzen, fent rutes de diferent dificultat.

Dissabte 22.

El personal va arribant al càmping La Borda del Pubill al llarg del dia. Els que venen en furgonetes i autocaravanes tenen les parcel·les força juntes dins el que cap. Els del bungalous depenent de la disponibilitat.

Diumenge 23.

Excursió al Pui Tabaca. Ja quan entres a la Vall de Cardós i passat el primer congost, es fa omnipresent l’altiva silueta piramidal del Pui Tabaca. Un cim que domina la vall i que sempre passem de llarg camí del Montroig o el Certescan. Avui el pugem des de Lladrós flanquejant la Serra Mitjana fins els mateix cim, on hi ha instal·lat un mirador. Uns quants dels assistents fem comentaris del cim en relació a la novel·la “Allò que va passar a Cardós”, ja que aquest cim i contrades surten constantment al llibre.  A la baixada la calor és forta i aprofitem en arribar de nou a Lladrós, per a banyar-no als propers gorgs de la Noguera de Cardós. En passar de retorn al càmping, la Mònica que ja li pica la mosca amb comentaris del llibre, s’atura a Ainet de Cardós per comprar-lo.

Pujant a Pui Tabaca

Excursió al Mirador del Cap de la Roca. Un segon grup es desplaça fins a Esterri de Cardós i s’apropa el mirador del Cap de la Roca, situat enfront del Pui Tabaca, però al costat Est de la Vall de Cardós.

Dilluns 24

Excursió a Les Bordes de Noarre.  Ens desplacem amb els vehicles fins a les bordes de Graus. Creuem el riu de Tavascan entre la presa i el càmping de Graus, i pugem per un magnific camí emboscat pel marge esquerra del riu Noarre, fins arribar al Plans i Bordes de Noarre. Aquí ens trobem un segon grupet que ha vingut per la pista de la Pleta Palomera.  Fem un mos al pont, i voltem pel conjunt de bordes restaurades amb cura com a segones residències. Val a dir que en aquest petit nucli no s’hi accedeix en vehicle, i cal arribar-hi a peu. El descens el fem pel marge dret contemplant la cascada de Noarre.

Cami de Noarre
Bordes de Noarre
Cascada de Noarre

Dimarts 25

Excursió als estanys de Mascarida i Diable, i Pic de Campirme. Desplaçats en cotxe fins el refugi de la Pleta del Prat, un grup puja inicialment a l’estany de Mascarida on fem un mos. Ben seguit seguim amunt per terreny obert i de fàcil accés al Pic de Campirme, mirador de primer ordre, amb vistes del Pirineu axial des del Montperdut, Maladetes, Aran, Pallars, i els propers, Certescan. Pica d’estats, Monteixo, Montvalier, Mauberme, etc..... Vaja, unes panoràmiques per a recordar. Fem el camí de baixada i ens retrobem amb el segon grup que arriba a l’estany de Mascarida. Com ja és habitual quan fa bo i calor, ens fem una remullada ràpida a l’estany. Dinem a la vora del llac, i baixem de nou plegats a la Pleta del Prat.

Pujant a l'Estany de Mascalida
Estany de Mascarida
Estany de Mascarida
Pujant al Campirme
Arribant al cim del Campirme

Dimecres 26

Excursió als llacs de Romedo. Avui aparquem els vehicles a la Presa de Montalto, fent una pista que posa a prova alguns dels nostres cotxes. Anem remuntant el Noguera de Lladorre entre prats i bosc fins al Pla de Boavi. Aquí un grup remunta per un petit i poc fressat corriol l’estreta vall de Romedo. El corriol a estones fonedís puja de valent i cal cercar les fites. Quan creuem el torrent la Valleta s’eixampla una mica i el paisatge es va obrint fins arribar a l’estany Romedo de Baix, força més gran que els d’ahir. Evidentment també hi ha bany, però molt ràpid doncs l’aigua està gèlida. Fem el mos, i baixem anant a cercar el camí de Llurri, molt més fressat i que comunica Certascan amb Boavi.

Vall de Romedo
Estany de Romedo

Excursió a la Cascada de Broate. En arribar al Pla de Boavi, un segon grup remunta la vall de Broate per terreny força boscós, fins a la cascada de Broate,  fent el descens pel mateix camí.

Cami a la cascada de Broate

Excursió a l’ estany de Sant Maurici. Un tercer grup es desplaça a la vall de l’Escrita i volten pel estanys de Sant Maurici i de Ratera

Dijous 27

Ruta dels Ponts medievals. Avui en Domènec ens ha preparat la ruta del Ponts Medievals. És una ruta senyalitzada i documentada, que situats al pont de Borito sobre la Noguera de Cardós, va passant per petits pobles de la vall (Lladorre, Arrós de Cardós, Cassibrós) i tres ponts romànics, fins arribar a Ribera de Cardós. Entre les explicacions rebudes i la documentació exposada al llarg de l’itinerari, rebem informació de com era i és la vida en aquesta vall. Abans d’arribar al càmping, descans i bany al riu prop de Cassibrós.

Pont de Borito
Lladorre
Sta. Eulàlia de casa Serra
Mirador a la ruta dels Ponts Medievals
Arrós de Cardós
Pont de Cassibros

Excursió al Tuc de La Llança. Excursió que sortint del Port de la Bonaigua puja al punt més alt del sector de Baqueira. Retornant pel mateix itinerari.

Divendres 28

Bosc de La Mata de València. Per a l’excursió d’avui, sortim de la Vall de Cardós, i ens desplacem al refugi de Gerdar, a la carretera de la Bonaigua. L’itinerari d’avui travessa tot el bosc de la Mata de València. Aquest bosc és considerat una de les avetoses més grans de la península Ibèrica. El bosc és espectacular i no sabem si ens trobarem en Robin Hood o bé a l’Asterix. Fem el mos al pont que creua el cabalós torrent de Cabanes. Aquí formem dos grups: un grup segueix travessant el bosc, fins al poble de Son; un segon grup retorna al refugi de Gerdar i esperarà el primer grup a Son. Ambdues rutes ens captiven per les característiques d’aquest bosc. A Son visitem la seva esvelta església, que ens recorda les de la Vall de Boí.

La Mata de València
Camí cap a Son
Esglesia de Son

Excursió a Estaon i Bonestarre. Un petit grup fa una circular pels pobles que envolten el càmping: Surri, Anàs, Estaon i Bonestarre.

Dissabte 29

Avui dia lliure. Uns visitem la capçalera de la Noguera Pallaresa amb els pobles d’Isil i Alós d’Isil, altres anem a les runes de l’antic monestir de Sant Pere del Burgal, altres ens desplacem a la Bonaigua i Salardú, altres fem una excursió al poble d’Estaon, passant per Surri, i altres  l’excursió del estanys de Gerber des del pàrquing de La Peülla (Bonaigua), ben abrigats ja que la temperatura ha baixat als 5 graus.

Avui el vespre fem un petit comiat al local social del càmping, un comiat estrany, ja que entre mantenir la distància, portar la mascareta, etc es fa difícil, però això no impedeix de provar les galetes, jaumets, xocolates, i ratafies que van sorgint de forma voluntària. Tot i així, a en Kala no li convenç el nom del Pic de Campirme.

Demà diumenge anirem retornant als nostres llocs d'origen: Puigcerdà, Barcelona, La Molina, etc........i esperem que l’any vinent hagi passat la pandèmia.

Pep Molinos

St.Pere del Burgal
Sta. Maria de Ribera de Cardós