Agrupació Excursionista "Catalunya"

El roblon de Estalaya

Aquest 2023 l’Agrupa ha organitzat el seu campament d’estiu la darrera setmana d’agost, a la comarca MONTAÑA PALENTINA de la província castellana de Palencia. És un sector de la serralada cantàbrica desconegut per tots nosaltres.

Així doncs, després d’una reunió informativa i participativa amb tots els interessats, es crea un grup de wsp per on ens passarem totes les comunicacions i propostes del campament. El lloc escollit és el càmping “Fuentes Carrionas” a la localitat de Cervera de Pisuerga, amb espai per a tots ja sigui amb tendes, furgonetes, autocaravanes o bungalows. El poble de Cervera del Pisuerga està ubicat estratègicament al mig de la serralada i amb bones comunicacions radials a la comarca. A més de les possibilitats excursionistes amb cims de més de 2.500 metres, la comarca compte amb una de les concentracions més grans d’art romànic, i això permet combinar excursions i visites culturals.

Com altres anys, les activitats del campament són proposades pels propis participants i cadascú pot anar a la que més l’interessi. D’aquesta manera algun dia hi ha fins a quatre activitats.

En el pla excursionista es fan entre altres les següents activitats: Peña Tremaya, Pico del Fraile, Senda del Oso, Pico Espigüete, Pico Murcia, Peña Prieta, Las Tuerces, Pico Valdecebollas, naixement del Pisuerga a la cova de Fuente Cobre, senda Roblon de Estalaya, la tejeda de Tosante,  senda del pinar de Velilla,  ruta del Roblón de los Jugadores, el Bosc Fòssil .

Com a rutes culturals a destacar l’església rupestre de San Justo i Pastor, Col·legiata de San Salvador de Cantamuda, El Monestir de Santa Maria La Real, l’ermita de Santa Cecilia, El castell d’Aguilar, Ermita de Santa Eulàlia, la ermita rupestre de San  Vicente del S.VII. També fem la visita guiada a l’espectacular Cueva de los Franceses i Las Loras, i una ruta en vaixell pel Canal de Castilla, i vàrem creuar el riu Pisuerga «sirgant» sobre una barcassa. 

Val a dir i com no podia ser d’altra forma, tothom acaba visitant la botiga de les galetes Gullón (Aguilar de Campoo) i la fàbrica de pastes Uko (Cervera de Pisuerga). Aquest “carregament” de galetes i pastes és important, doncs al ressopó que fem als vespres mentre petem la xerrada, sempre surten juntament amb altres delicatessen acompanyades de ratafia, moscatell i algun que altre espirituós.

No tot ha estat cultura i muntanya, ja que tampoc ha pogut faltar el dinar de barbacoa a les graelles del càmping amb tota mena i varietat de menges. Així com fer la cervesa a la terrassa del Parador mentre contemplem una meravellosa posta de sol.

La cirereta del pastís ha sigut el darrer vespre, ja que hem celebrat l’aniversari de la Rosa Mª i en Xavier Soriano, que han convidat a pastes amb cava de l’Agrupa als jardins del Parc del Pisuerga; un bon final per un campament ple d’activitats.

A reveure i fins l’any vinent.

Pep Molinos (26/08 a 01/09/2023)

Las Tuerces

Pico Tremaya

Ruta de Fuente Cobre

Ruta Tejeda de Tosande

Aniversaris i comiat