Agrupació Excursionista "Catalunya"

Pic de Monteixo

Des del Pla de la Selva (Areu) continuem amb vehicle per la pista que ens puja per la vall d'Aixeus, i que acaba en un petit aparcament (2.040m).

El dia es presenta net i clar. Iniciem l'excursió pujant pel fressat camí que remunta el marge esquerre del torrent d'Aixeus. El corriol va guanyant alçada paulatinament fins situar-se per sobre l'estany d'Aixeus (2.367m). Deixem el camí que puja al Monteixo i baixem uns metres per vorejar l'estany per la seva sortida d'aigües. En aquest indret encara no hi toca el sol i l'estany es mostra ombrívol.

Ara el nostre itinerari consisteix en pujar al Pic de Norís pels llocs que semblin més assequibles, doncs no hi ha camí, tot i que el terreny no presenta cap dificultat: anem alternant prats, tarteres i roquetar. Deixem a la nostra esquerra el promontori del sentinella i ens enfilem a la carena que la uneix amb el Norís. Des d'aquesta perspectiva el Norís sembla a tocar, però encara resta superar uns darrers metres força costeruts.

Arribem dalt del Norís (2.822m) i la seva panoràmica no ens decep. La vista a 360 graus és formidable, solament interrompuda per la imponent silueta del proper Monteixo i la cresta que farem per pujar-lo. Una cresta que sembla més difícil del que serà.

Baixem del Norís per la seva carena flanquejant alguns prats d'herbei de molt forta inclinació fins el proper collet. Tant anem pel fil de la cresta com pel vessant sud. Arribats a la darrera bretxa, la cresta perd horitzontalitat i es redreça de valent. El primer tram el fem per una canaleta de l'esquerra que ens retorna a la mateixa cresta. Ara cal anar cercant els millors passos I-II entre els espadats del vessant nord i les grans pendents del sud.

Arribem al cim del Monteixo (2.902m) amb unes panoràmiques excepcionals. Per un costat més enllà, les Maladetes, per l'altre tots els cims andorrans i enfront la Pica d'Estats i la munió de pics que l'envolten.

Fem un mos (que ja tocava!!) i iniciem el descens per la ruta normal que baixa a l'estany d'Aixeus. El sender està fresat i amb fites. El terreny és força rocallós però evident. Arribats a l'estany d'Aixeus, retrobem el camí de pujada que seguim de nou fins al cotxe.

Horari: 5,15h    Desnivell: 1.005m

27 de julio 2017, Pep Molinos

Perfils

El "presi"

Dalt d'El Monteixo
Norís i cresta al Gerri

Baixant del Monteixo. La Pica al fons

Estany d'Aixeus i Pic Norís