Agrupació Excursionista "Catalunya"

SEMPREDOPEM. Sortida amb raquetes. Lles de Cerdanya

“Contra la inacció davant del canvi climàtic, enunciem i repetim les dades incansablement” - Greta Thunberg -

Segons l’Observatori Pirinenc pel Canvi Climàtic, la precipitació mostra una tendència a la disminució de les precipitacions de prop del 2,5 % per dècada durant els 50 darrers anys. Així doncs, al Pirineu central, a l’altura de 1.800 m, l’espessor mitjana de neu podria disminuir a la meitat en l’horitzó del 2050 segons la referència actual, mentre que el període de permanència de la neu a terra es reduiria en més d’un mes. S’ha identificat un descens significatiu de la capa de neu en balises del vessant sud.

Alhora, la gent de muntanya també, en tenim percepcions. Recordem excursions, rutes i fets hivernals, vivències i paisatges.

El passat 15 de febrer, al final de la jornada al xat SEMPREPODEM WhatsApp, algú va exclamar que havíem trobat neu!.

En un dia assolellat, en certs moments caloreta, i alguna màniga curta, vam fer ruta equipats amb raquetes.

El grup, de 20 excursionistes, vàrem gaudir de la neu en la seva justa mesura. Per trobar-la, es va realitzar una tasca d’equip durant les setmanes prèvies. Especulant on podria caure el proper floc de neu, i que perdurés fins a aquesta data. Les alternatives d’itineraris van ser diverses i finalment l’elecció va ser un èxit.

El camí definitiu es va decidir una estona desprès de baixar de l’autocar. L’itinerari havia de començar prop del refugi Cap del Rec (1956 m). La gent de Lles de Cerdanya i de la seva Estació d’Esquí Nòrdic fan bona feina. Cal abonar un forfet per usar les pistes preparades i el servei.

Un membre de l’staff ens va  proporcionar el traç més idoni per on hi havia més neu en aquell moment, en format digital, per seguir-la al mòbil.

La parada per dinar es va fer al capdamunt del recorregut, abans de trobar l’estany de l’Orri, que estava completament glaçat.

Les raquetes van ser ben aprofitades, i fins i tot n’hi va haver que no se les va treure fins el final de l’excursió. Un final per cert, prenent el sol descansant, a la terrassa del bar.

Xavier Soriano