Agrupació Excursionista "Catalunya"

El diumenge 12 de febrer de 2017, complint amb el compromís que vam prendre, amb el Centre Excursionista de Castelló, acompanyàrem la Flama de la Llengua Catalana al cim del Tossal del Rei, punt de confluència el País Valencià, la Franja de Ponent i Catalunya, que en la 48a edició organitza el Centre Excursionista d'Olot.

L'any 1968, amb motiu del centenari del naixement de Pompeu Fabra, l'excursionisme català organitzà un acte reivindicatiu que consistia en encendre una flama a la seva tomba, a Prada de Conflent (Catalunya Nord), i dur-la fins a la basílica de Montserrat, on a l'atri s'encén una llàntia que cremarà durant tot l'any.


L'acte s'ha repetit anualment, donant lloc així a les successives Renovacions de la Flama de la Llengua Catalana. Aquesta flama, que representa la nostra llengua, l'encengué la fe, la porta l'esforç i la manté la voluntat d'un poble. Amb la 44a edició, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), en un moment difícil per la nostra Llengua, va encarregar la Renovació a l'Agrupació Excursionista "Catalunya", l'any del seu 100tenari.


El 17 de febrer de 2013, la Flama va viatjar al cim del Tossal del Rei de la mà de l'Agrupa, amb la participació del Centre Excursionista de Castelló, de la Franja de Ponent i altres entitats del País Valencià.


Al cim del Tossal del Rei, sortí una petició unànime, per tal de què la Renovació de La Flama, cada any, estigui present al Tossal per permetre que els companys del País Valencià i La Franja poguessin recollir-la i difondre els seus valors per tot el país, compromís que van fer seu membres de l'Agrupació Excursionista "Catalunya" amb el repte d'intentar que per a la 50a Renovació l'acte sigui el més ampli possible, objectiu que va fer seu el president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) en Jordi Merino.

 

Aquest any hem d'agrair  al Centre Excursionista d'Olot i als seus socis que siguin els portadors i en 48tenacarregats de que la nostra llengua perduri en el temps.

 

Gràcies també a tots i totes que hi heu anat. 

 

Va ésser un dia de vent fort i furiós!

 

LA FLAMA DE LA LLENGUA  AL  TOSSAL DEL REI – 12 de febrer de 2017

 

A 3/4 de 7 ens havíem de trobar 8 amics a Pedralbes, passa de l'hora i només som 7, no hi ha manera de localitzar la que faria 8 i decidim marxar; la ruta és llarga.

 

Parem a fer un mos, un cafè i alguna necessitat més a l'Hospitalet de l'infant.

 

A les 10 som a Fredes, el cel és ben tapat i els cims s'amaguen dins de la boira.

 

Cap a la una ens anem ajuntant dalt del Tossal del Rei (Aquest cim de 1350 m. És el punt més occidental de Catalunya i hi conflueixen les demarcacions de Catalunya, País Valencià i Aragó, concretament la dita Franja de Ponent).

 

Enguany s'ha encarregat dels actes de RENOVACIÓ DE LA FLAMA, el CENTRE EXCURSIONISTA D'OLOT.

 

A dalt del cim, la temperatura baixa (3º), la boira espessa i el vent huracanat, que fa inestables les nostres passes aigualeixen la festa.

 

Ens hem aplegat una vuitantena d'excursionistes, procedents d'Olot, Barcelona,  Igualada, Castelló, La Sènia, també ens acompanya en Vicent Pitarch, Filòleg de llengua catalana i autor d'uns quants llibres.

 

Formem una rodona i escoltem els parlaments dels Presidents del Centre Excursionista de Castelló, del Centre Excursionista d'Olot i de l'Agrupació Excursionista “Catalunya”. Els valencians en canten “Lo Tio Canya” i finalment tanquem l'acte amb el cant dels Segadors i visques als Països Catalans.

 

Els mal temps ens apressa a baixar del cim per anar fins Fredes, i d'allà, per una drecera que ens van descobrir la gent del país, arribar-nos La Pobla de Benifassar, per ficar-nos a l'Hostal Font lluny, on ens hi espera una excel·lent olleta, carns variades, amanida i postres.

 

Tots dempeus, ens acomiadem del fanals que guarden la Flama, encesa davant de la tomba de l'estimat mestre Pompeu Fabra i cap a casa que el camí és llarg.

 

Fins l'any que ve, que celebrarem que 49 edició.

 

Jordi Romagosa