Monestir i Castell de Lluçà
Nota: Per tal d’arribar a una hora prudencial a Barcelona per poder anar al Sopar de l’Agrupa, i no fer tard, la sortida prevista a Albarca, ha estat canviada per aquesta a Lluçà.
Lloc i hora de trobada: 7:00 a l’Agrupa (Padilla / Provença). 7:15 Fabra i Puig / Meridiana.
Transport: Autocar; si no s’arriba a un mínim de persones, anirem en cotxes particulars aplicant el sistema tarifari de l’AEC.
Inscripció i data límit: Socis/sòcies 23 €, socis/sòcies online 33 €. Inscripció mitjançant un missatge al grup de WhatsApp de Semprepodem o un correu electrònic a
Itinerari: Lluçà, Balma dels Bous, puig dels Eixuts, Sant Climent de la Riba, roc Espatllat, Puig Martorell, Castell de Lluçà i Lluça.
Distància 15 km. Desnivell: 422 m. Horari aproximat 5 hores. Dificultat: Moderada.
Material: Motxilla, barret, roba d’abric protectora del vent i pluja, calçat de muntanya, crema solar, aigua, esmorzar ( es preveu parar al bar de les 4 carreteres) i dinar de carmanyola.
Apunts de la sortida: Aquesta excursió comença al lloc que dona nom a la comarca i descriu una ruta circular per pistes i camins que ens portaran als indrets esmentats anteriorment.
Evidentment l’indret més emblemàtic de la caminada és el monestir i el claustre de Santa Maria de Lluçà. Claustre de forma irregular sobre el que hi ha varies teories del perquè no és quadrat; una es basa en que està construït sense fonaments directament sobre una gran llosa i en pren la forma. A la tornada, i si queda temps, qui vulgui podrà fer una visita.
L’alçada màxima de l’excursió serà el puig Martorell (958m) hi ha una petita antena i uns metres més endarrere hi trobem el vèrtex geodèsic, tots dos situats en la gran esplanada que configura aquest cim de panoràmica una mica reduïda.
Passarem també pel castell de Lluçà situat a 896 metres d’alçada i molt proper a Santa Maria de Lluçà, només se’n conserva un pany de paret de dos pisos d’alçada i dues estances més, una d’elles probablement era una cisterna. Però la joia de l’indret és l’ermita romànica de Sant Vicenç. Es tracta de l’antiga capella del castell del segle XI i de planta circular, una tipologia de les quals només n’hi ha sis de senceres a Catalunya i tres en ruïnes. La vista des del castell és espectacular.
Vocal: Albert López (617 419 885)
Normativa: És obligatori llegir i acomplir les Normes Generals de les sortides de l’AEC.