Agrupació Excursionista "Catalunya"

Teniu ganes de caminar de valent? Recordem que podeu trobar tres recorreguts sensacionals al nostre Pirineu. Tothom coneix Carros de Foc. Però, coneixeu la Porta del Cel? I els Cavalls del Vent?

A l'estiu de 1987 uns quants guardes de la zona van decidir fer la travessa Pallars-Aran-Ribagorça d'una tirada, en un sol dia. Algú la va anomenar Carros de Foc. I des d'aleshores, sigui hivern o estiu, quan algú fa la travessa durant el dia, la brama corre de refugi en refugi tan de pressa com el vent creua les collades: avui passen els Carros de Foc! Ara, força anys més tard de la primera Carros de Foc, la travessa es continua fent, cada vegada per més gent, i potser és això el que ens porta a animar a excursionistes, muntanyencs i corredors a conèixer aquestes muntanyes i a premiar, després, tots aquells que acaben una prova tan dura com els Carros de Foc.

L'època per entrar dins del rànquing Sky Runner és del 28 d'agost al 12 de setembre. Podeu començar el recorregut pels refugis de Ventosa i Calvell, d'Estany Llong, de Josep Mª Blanc, d'Amitges o de Saborèdo i fer-lo en el sentit que vulgueu.
L'època per entrar dins del rànquing OPEN és del 12 de juny al 26 de setembre, i permet fer la travessa en els dies que vulgueu. Podeu començar el recorregut per qualsevol dels nou refugis i fer la travessa en el sentit que us estimeu més. Cal que feu la reserva per telèfon o e-mail amb prou antelació. És recomanable tenir la targeta de la FEDME o qualsevol altra assegurança. Quan passeu per cada refugi, el guarda us segellarà el forfet i hi farà constar l'hora i el dia de pas. Podeu fer la travessa tantes vegades com vulgueu, però només constarà el millor temps. Cal que respecteu els horaris dels refugis (de 7h a 19h). . Si heu fet i heu pagat la reserva en un refugi i per qualsevol motiu voleu canviar-lo per un altre, haureu de pagar el total del servei en aquest, però us tornarem la diferència corresponent menys la paga i senyal (6 euros per persona i dia).
La travessa transcorre per zones d'alta muntanya a una altitud mitjana de 2.400 m. El desnivell aproximat acumulat és de 9.200 m i el recorregut, d'uns 55 km. L'itinerari està marcat com ho estan habitualment els camins d'alta muntanya, és a dir, amb fites.
És recomanable que els que intenteu fer l'sky runner reconegueu abans el recorregut perquè no tingueu problemes d'orientació. Normalment, fins a mitjan juliol hi ha neu a les collades més altes orientades al nord.

PORTA DEL CEL

Aquest circuit de nom tan evocador ens portarà gairebé fins al cel quan pugem el cim més alt de Catalunya, la Pica d'Estats, però a més en el seu recorregut també pujarem altres cims tant interessants com el pic de Montcalm, el Certascan o el Broate. També el color que veiem als estanys és el reflex del cel, i aquest els dona unes tonalitats de blau totalment diferents en cadascú d'ells. I des de l'impressionant estany de Certascan, que és el llac natural més gran dels Pirineus, ens passejarem pels estanys Blaus, els Romedos, l'estany de Sotllo, etc., en uns paratges molt més dulcificats.
I lluny d'aquests aspectes també aquest recorregut no reconeixent les fronteres creades pels homes ens passeja per ambdues vessants pirenaics, el de l'Ariege i el català.
El circuit enllaça 4 refugis, el de Certascan, el de Pinet, el de la Vallferrera i el del càmping masia Bordes de Graus a més de passar pel poble de Tavascan i fer un recorregut pel nou Parc Natural de l'Alt Pirineu així com de l'Ariège.
El desnivell acumulat és d'uns 10.000 metres en una distància d'uns 70 kms., i amb 4 etapes de més de 1100 m. de pujada.
Les novetats i importància d'aquest circuit respecte a altres recorreguts existents roman en diferents aspectes:
· L'ascensió al cim més alt de Catalunya, la Pica d'Estats de 3143 metres, així com a d'altres que encara de menys alçada són igualment interessants, com el pic de Montcalm de 3077 metres, el de Certascan de 2853 metres, i el Cap de Broate de 2736 metres.
· El recorregut de paratges tant interessants com el llac de Certascan, que és el llac natural més gran dels Pirineus, el Pla de Boavi, el Pla de Boet, les bordes de Noarre, els estanys Blaus, de Sotllo, d'Estats, etc.
· La unió en el mateix recorregut de dos països en les seves regions de l'Ariège i el Pallars Sobirà.
· És el primer circuit projectat en el recentment constituït Parc Natural de l'Alt Pirineu.
· La llargada i duresa de les seves etapes, amb uns desnivells molt més sobtats i mantinguts que en d'altres.
· La climatologia, molt severa, la manca de camins molt ben traçats, la neu, etc.
· És degut a la duresa d'aquest recorregut que hem posat com a condició indispensable per a tots els participants la pernoctació mínima en un refugi, per tal de que a ningú si es possible evitar-lo li pugui agafar un fort aiguat, tempesta elèctrica, nevada, pedregada, o boira en plena nit a les zones més complexes de l'itinerari.
Però per facilitar el recorregut el camí està marcat amb pintura, els refugis ens ofereixen comoditat i en cas de necessitat si no fem els cims, podem escurçar algunes etapes.
Tots els refugis ens ofereixen els seus serveis com a mínim del 15 de juny al 15 de setembre, entre les 7 i les 19 hores, podent dormir, menjar o beure.

Amb el nom de Cavalls del Vent es va estrenar el 2003 al Parc Natural del Cadí-Moixeró, una ruta molt atractiva. Consisteix a unir els seus vuit refugis guardats per un itinerari sinuós i variat d'una gran bellesa i varietat de paisatges, a través de vessants meridionals i septentrionals i de vegades per carenes. Tot el recorregut està senyalitzat. La marca utilitzada correspon al logo de la travessa i és de color taronja. Les altituds en què es desenvolupa el circuit va dels 910 m. als 2.520 m., amb una longitud de 97 km. Els refugis, organitzadors del recorregut, romanen oberts durant les dates oficials: de juny a setembre. Hi ha tres categories: menys de 24 h, menys de 36 h i en el període d'una setmana. Les inscripcions es poden fer a qualsevol dels refugis, a més de les reserves (si escau) per pernoctar en els altres. També podem iniciar el circuit en qualsevol d'aquests refugis. Els "cavalls del vent" són banderes d'oració budistes que es col·loquen en cims i colls de l'Himàlaia, de manera que aquestes oracions siguin repartides als quatre vents i enviïn pregàries de pau i germanor.