Agrupació Excursionista "Catalunya"

Imatge de mostra Sabíeu que... en tot el Pirineu tan sols hi viuen una quinzena d’óssos...
Que... l’ós no és carnívor, que no és perillós, que té por de l’home, que fuig d’ell i tan sols es defensarà si se l’ataca.
Que... els óssos eslovens són de la mateixa espécie que els del Pirineu o del Cantàbric, ”Ursus arctos”, tenen el mateix règim d’alimentació i s’han adaptat molt bé al Pirineu...
Tanmateix “La plataforma en defensa de la introducció de l’ós al Pirineu” ens informa que...els polítics espanyols han aprovat una moció en el Senat a favor de l’ós del Pirineu... però contra la introducció d’óssos. Es tracta, diuen, que és una moció fora de lloc, doncs no hi haurien més d’un o dos óssos autòctons avui si els francesos no haguessin introduït en els Pirineus Centrals tres óssos els anys 1996-97 i cinc en el 2006, d’origen eslovè.
Només queden tres óssos autòctons i aïllats entre ells en els Pirineus Occidentals que estan identificats amb els noms de: Camille, Néré i Canellito.

En Ferran i jo, seguin els passos de Camille, omnívor per naturalesa i que té el seu hàbitat a la serralada pirinenca dins del “Parc Natural Occidental d’Osca” i al “Parc Natural dels Pirineus” a Aspe (França), ens vam decidir a recórrer aquesta travessa anomenada “La Senda de Camille”. La travessa amb un recorregut de 104 Km uns 10.000 m de desnivell acumulat ens portarà en el transcurs de sis etapes als refugis de Linza (Ansó), Gabardito (Hecho), Lizara (Aragües), l’Alberg d’Aysa (Somport), refugi d’Arlet i Càmping de Lescun (Aspe).
Imatge de mostra
La Senda de Camille no és gens planera però la seva duresa està recompensada per la gran bellesa paisatgística que ens ha acompanyat en tot l’itinerari. Camille ens ha fet recordar travesses quasi oblidades pel temps, i ens ha fet viure moments que ens quedaran guardats en els records de sempre.
Aprofitant la nostra experiència de molts anys de muntanya i posant a proba la nostra “bona” condició física hem pogut “circular”, amb certa tranquil•litat, fins assolir amb èxit la nostra travessa.

El fet de ser una travessa d’itinerari circular, ens ha permès escollir el lloc més adient per alleugerar-nos de les nostres xacres. Podríem dir doncs que per qüestions tàctiques i d’edat el lloc més favorable per aquestes constants va ser el refugi de Lizara.
Imatge de mostra
El resum de l'itinerari de cada una de les jornades és:

1ª Etapa: Ref. Lizara-Somport
Plana de la Mistresa-Valle de los Sárrios-Ibon de Estanes-Port de Somport.
Temps de marxa: 7 h 35 m
Distància: 18,62 Km
Desnivell: 927 m pos.
814 m neg

2ª Etapa: Somport-Ref. D’Arlet
Cabana Escuret-Cabana Esperunguere-Coll de la Pachouse-Ref. D’Arlet.
Temps de marxa: 8 h 31 m
Distància: 23,59 Km
Desnivell: 1.159 m pos.
790 m neg.

3ª Etapa: Ref. d’Arlet-Lescun
Ref. D’Arlet-Port lo Palo-Cabana Bonaris-Cabana Penot-Pont d’Ichave-Lescun.
Temps de marxa: 6 h 25 m.
Distància: 18,24 Km
Desnivell: 275 m pos
1.375 m neg

4ª Etapa: Lescun-Ref Linza
Camping Lauzart-Pont de Lamary-Cabanas d'Ensabere-Coll de Petrechema-Foyas del Ingeniero-Ref. Linza.
Temps de marxa: 7 h 55 m
Distància: 18,88 Km
Desnivell: 1.233 m pos
766 m neg

5ª Etapa: Ref. Linza-Ref.Gabardito
Ref.Linza-Zuriza-Taxera-Achar de los Alanos-Collado bajo de Lenito-Pont de Sta.Ana-Ref.Gabardito
Temps de marxa: 11 h
Distància: 26,29 Km
Desnivell: 1.302 m pos
1.399 m neg

6ª Etapa: Ref Gabardito-Ref.Lizara
Temps de marxa: 3 h 57 m
Distància: 9,58 Km
Desnivell: 768 m pos
463 m neg

La Senda de Camille... travessa totalment recomanable tant per la seva bellesa com per l’immillorable tracte humà i gastronòmic a tots els refugis que hem pernoctat.
Animeu-vos!!!
Imatge de mostra
Travessa realitzada per en Ferran Carreño i Albert Sambola, del 30-8-09 al 5-9-09 en 45 h 24 m (amb aturades i calamarsades incloses) i 11.275 m de desnivell acumulat.


Albert Sambola