Agrupació Excursionista "Catalunya"

Agulla de l'Artic

Aquest és un itinerari per una cresta senzilla, amb grimpades de I i II , equipat amb alguns graons i cadenes. Tot i no presentar dificultats tècniques té trams aeris i exposats, on cal estar atents. No recomanable amb mal temps. Avui combinarem aquest itinerari amb els cingles de Vallcebre.

Iniciem la ruta al Pla de la Barraca, on deixem el vehicle al pàrquing de l’Espai Actiu Vallcebre, en la carretera de Vallcebre a Fígols. Remuntem per un corriol amb direcció al coll de la Canalassa. Trobem un cartell indicador que assenyala la Ferrata Canalassa i a la dreta el Camí Aeri de l’Àrtic. Més endavant coincidim amb un tram de la ferrata Empalomar. Ben aviat trobem unes cadenes que ens porten a l’inici del “Camí” dalt de la cresta dels Cingles de Conangles. Des d’aquí podem veure tota la cresta i les seves puntes rocalloses envoltades de bosc a banda i banda. La direcció que segueix és inequívocament cap al Sud.

L’itinerari segueix la cresta sempre que és possible, alternant trams de corriol amb grimpades i desgrimpades, algunes d’elles exposades però no difícils. Mentre fem via tenim bones vistes del Pirineu i de la propera serra d’Ensija. Al tram final flanquegem l’Agulla de l’Àrtic baixant per un tram encaixonat amb l’ajut de les quatre grapes. El corriol s’apropa al coll de Fumanya, però nosaltres continuem l’excursió resseguint els cingles de Vallcebre (ENE) fins al grau del Boits.

Aquí deixem enrere la cinglera i les seves parets meridionals per a pujar al serrat de Sant Joan (N), cim ocupat per una pineda i bones panoràmiques del Berguedà. Baixem a Malanyeu, per una carena (NW), sense camí per un bonic i net bosc de pi roig. Ja al poble de Malanyeu seguim el PR que creuant un parell de vegades la carretera ens puja pel Grau de Vallcebre al Pla de la Barraca, punt d’inici i final d’aquesta excursió.

Horari: 4h 50m Desnivell: 640m

25/11/2017    Pep Molinos

Camí aeri Àrtic

Cingles de Vallcebre

Cresta de Conangles

Pas de la cadena