Agrupació Excursionista "Catalunya"

Serralades al matí

Aparquem a Llanars (1.005m) just quan comença a clarejar.  El fred és viu, ens abriguem i comencem l’excursió desitjant que el sol ens escalfi aviat. Hem sortit d’hora doncs creiem que l’itinerari serà llarg i el dia és força curt. Les primeres pujades ens demostren que encara no hem cremat del tot els àpats de Nadal, però a mesura que el sol surt i el camí guanya alçada, tot agafa el seu ritme habitual.

Deixem enrere Llanars i pugem per la costa de Gelanits fins al Marge d’en Bandera. A partir d’aquí ja no deixarem la carena, que primer en direcció NE i posteriorment Nord, ens enfilarà al Puig Moscós. El desnivell més acusat el fem de sortida, ja situats al Pla de la Serra; si bé la distància és llarga i el desnivell es presenta suau i amb bones vistes sobre la Garrotxa i la Serra Cavallera.  Quan sortim de la part boscosa de la carena, l’itinerari continua per extensos prats, sempre pel fil de l’ampla carena, guanyant amb l’alçada àmplies panoràmiques fins arribar al Puig Moscós (1,739m), on la visió del Costabona i el Canigó és espectacular.

La nostra ruta, sense deixar la carena, pren direcció NW; seguim per prats i després per bosc, trepitjant alguna clapa de neu i, passant per la collada de la Fembra Morta, assolim el Puig Sistra (1.990 m), punt culminant de l’excursió i, malgrat alguns pins propers, també ens permet ampliar les vistes.

El dia segueix sent de bandera, sense cap núvol i amb poc vent. Seguim direcció SW per la definida i ampla carena de prats fins al Puig de Les Agudes (1.976m), veritable vèrtex i mirador d’aquest cercle de carenes. Les panoràmiques a quatre vents bé valen aquest circuit: les platges del Rosselló, les Alberes, el Montgrí, tota la Garrotxa, el Montseny, La Mola, el propers cims del sector d’Ulldeter, el Costabona, el Canigó i molts altres.

Deixem el cim i seguim carenejant SE fins al Pla de Sant Joan, on aviat podem albirar a la fondalada Llanars i Camprodon. Entrem al terreny de matolls i boscos fins a la Roca Pollosa, per a continuar per pista fins al bell mig de Llanars.

Bonica i completa excursió circular per carenes panoràmiques al Pre-Pirineu del Ripollès, amb bon temps.

Desnivell : 1.310m / Horari: 5´50h

Grup: Toni, Ramon, Xesco i Pep.   29 de desembre de 2018

Pep Molinos

Puig Moscós
Pujant al Puig Sistra
Vistes al sud
Puig Sistra
Vistes a Ulldeter
Baixant del Puig Sistra
Puig de les Agudes
Baixant a Llanars