Agrupació Excursionista "Catalunya"

Al fons Santuari de Corbera

Avui finalment som 19 participants en una jornada que segurament passarem molta calor. És una excursió per gaudir plenament de les vistes a un costat i altre de la nostre geografia, la llàstima són els núvols baixos a les valls.

En aquesta sortida no ens acompanya el Cristian xofer oficial de la nostra entitat. Després de fer una aturada tècnica perquè l’autocar s’escalfava en excés, ens deixa sota d’Espinalbet des de on agafem el GR107 fins arribar als plans de Corbera i el Coll de l’Oreller on deixem el GR107 i ens dirigim cap a la masia de l’Estany. Des de la masia del mateix nom es domina una gran extensió plana d’aproximadament 600 per 325 metres. Des d’allí, tenim la sensació d’estar davant de quelcom poc habitual.

Aquesta depressió té la gran particularitat de tenir diversos cursos d’aigua que la recorren en gran part, fins que desapareixen per uns pous absorbents.

Comencem a enlairar-nos cap el Serrat de les Arades i la pleta del To, la visió s’eixampla cap al nord, fins assolir el Serrat de les Estelles (1947m) on gaudim d’una vista impressionant cap a l’est. Baixem flanquejant el Serrat de l’Hospital fins arribar a la bassa dels Rasets on ens enfilem fins a la Collada dels Rasets (1.945m.) al pla de l’Orri, entre el Peguera i la carena que s’enfila al Pedró. La vista s’obre cap al Port del Comte i la serra de Busa.

Seguim la pista entre dolines fins assolir el Cim del Peguera (la Torreta) (1.985m) El panorama és vastíssim. Sota mateix, al sud es dreça el Roc d’Uró, la nostra propera fita. Per anar-hi ho fem per un pas curiós, el forat del pas de l’Ós de Puigventós. Després d’un descens una mica exposat arribem al Roc d’Uró (1.948m.) Envoltat de cingles i amb una vista a vol d’ocell de les valls de Tagast i  de Campllong.

De tornada desfem un tros de camí i agafem un corriol que flanqueja La Torreta i assoleix el Pla de l’Orri pel Pas de Puigventós, travessem el pla i ens enfilem cap el Pedró (2.051m), Aquí trobem dos "cims" del Pedró, el vèrtex geodèsic dels Rasos de Baix, amagat al bosc de pi negre de la dreta, i, per l'esquerra, el monòlit de pedra amb un pessebre i l'escut del Club d'Esquí Berguedà que l'any 1978 va celebrar els seus 50 anys.

Gaudim una estona de les vistes al nord, amb les Serres del Cadí (Torreta del Cadí, Volturó, Costa Cabirolera i Comabona) i d'Ensija (Gallina Pelada, Creu de Ferro, Serrat Voltor...) i els cims de les Penyes Altes del Moixeró, Niu de l'Àliga i Puigllançada. Més enllà podem veure els cims de Núria i, a la part més oriental, els Torreneules.

Seguim la carena fins a trobar un antic telearrossegador que seguirem fins arribar a l’antiga estació d’esquí on ens espera l’autocar, mentre gaudim durant el descens d’una visió espectacular de la Roca Gran de Ferrús.

16-03-2019   Albert López

Ruta: Espinalbet, Santuari de Corbera, Serrat de les Arades, Serrat de les Estelles, La Torreta, Roc d’Uró, El Pedró i antiga estació d’esquí de Rasos de Peguera.

Visio general
Pas de l'ós de Puigventós
Roc d'Uró
Bassa dels Rasets
Arribant al coll de l'Ângel
Baixant el forat de l'Ós de Puigventós

Baixant el forat de l'Ós de Puigventós