Agrupació Excursionista "Catalunya"

Durant el curs 2022/23 es commemora el 150è aniversari del primer curs acadèmic  inaugurat al mateix edifici el 1872.

Aquesta data ens sembla prou important per dedicar-li una visita  i ens trobem el dia 8 de febrer un bon grup de sòcies/socis per gaudir d’unes hores inoblidables.

Comencem a l’imponent vestíbul de l’edifici amb una breu història per recordar-nos que va ser planificat per l’arquitecte Elies Rogent.

Tenim una guia tan eixerida que ens fa passar una estona molt agradable i dinàmica.

Iniciem el recorregut per la majestuosa escalinata coronada amb una gran claraboia per on ens entra la llum de la saviesa. Una referència preciosa perquè fa un dia molt clar i la claror és espectacular. Sota  aquesta meravella,  ens expliquen el lema de la Universitat: “Libertas perfundet omnia luce” , la llibertat ho il·lumina tot  amb la seva llum. Em sembla tan poètic...

Seguim a la nostra guia i ens porta a  descobrir  diferents sales, totes molt ben vestides amb pintures i mobiliari,  carregades de simbologies i records.

Travessem el pati de ciències i ens dirigim al paranimf i quan s’obre la gran porta quedem bocabadats per les seves dimensions i decoració. Allà, malgrat la solemnitat dels actes que s’hi celebren, ens deixem anar i pugem al púlpit, seiem a la gran taula on rectors i catedràtics escolten les tesis doctorals.

També em crida l’atenció saber que s’hi han rodat alguns capítols de la sèrie Merlí, sapere aude.

Després de fer-nos moltes fotos, anem cap el patí de Lletres, que està radiant amb els tarongers i a la Torre del Rellotge. Hem de fer grups de 10 persones per poder pujar i baixar la recargolada escala de 100 graons. Fem tres aturades abans d’arribar a dalt de tot. Una per contemplar el Rellotge amb tota la seva maquinària a tocar. La segona a un petit terrat intermedi que ja ens permet gaudir de molt bones vistes i la tercera a dalt de tot, sota les impressionants campanes. Quasi bé tot als nostres peus, 360 graus per gaudir...no trobem  el moment de baixar.

Finalitzem la visita amb una bona passejada pels jardins que tenen una diversitat d’espècies botàniques que mereixen la nostra atenció.

Ens fem la foto de grup sota l’imponent arbre anomenat Bellaombra de pota grossa i quedem ben satisfets de l’experiència viscuda.

Sense perdre punt, anem Balmes avall ja que la gana ens empeny. Dinem molt a gust i fem petar la xerrada fins que en tenim prou.

Hem d’agrair, una vegada més, l'excel·lent preparació i organització de la trobada que tants bons records ens deixa sempre.

Que la llum rebuda a la Universitat ens acompanyi sempre.

Salut i cultura.

Marta Cavero (08/02/2023)